Egy Belgiumból, illetve egy Franciaországból érkezett ügyben az Európai Bíróságnak arról kell döntenie, hogy a munkáltató elbocsátás terhe mellett megtilthatja-e munkavállalójának, hogy a munkavégzés során muszlim fejkendőt viseljen.

A belga ügyben, amelyben egy muszlim nőt azért bocsátott el a munkáltatója, mert a cég vallássemlegességet előíró foglalkozási szabályai ellenére ragaszkodott a muszlim fejkendő munkaidőben történő viseléséhez, Juliane Kokott főtanácsnok május végén ismertetett indítványában annak kimondását javasolta a Bíróságnak, hogy egy vállalkozásban bizonyos esetekben megtiltható a fejkendő viselése. A főtanácsnok szerint ugyanis ha a tilalom olyan általános foglalkoztatási szabályon alapul, amely tiltja a munkahelyen a látható politikai, filozófiai és vallási jelek viselését, e tilalom igazolható a munkáltató által követett, vallási és világnézeti semlegességre törekvő jogszerű politika érvényesítésének céljával.

A mai napon érintett francia ügyben a programozó foglalkozású munkavállaló egy ügyfélnél dolgozott, amely kifejezetten azért tett panaszt a munkáltatónál, mert annak alkalmazottja nem volt hajlandó a munkavégzés során levenni a fejkendőt. A munkáltató jelezte a problémát a munkavállalójának, aki azonban nem akart fejkendő nélkül dolgozni, amiért őt is elbocsátották.

Mivel a két ügyben eldöntendő kérdés a lényegi hasonlóság ellenére nem teljesen egyezik meg, ezért azokban két külön főtanácsnoki indítvány készül(t) (a francia ügyben a brit Eleanor Shapston a főtanácsnok). Míg ugyanis a belga ügyben arról kell dönteni, hogy valamely cég vallássemlegességet előíró foglalkozási szabályai sérthetik-e a vallási alapon történő munkahelyi diszkriminációt tiltó uniós rendelkezéseket, addig a francia ügyben felmerült kérdés lényegében az, hogy a fejkendő viselésének megtiltása a kérdéses informatikai munka elvégzéséhez szükséges foglalkoztatási követelménynek minősül-e, aminek elismerése elvileg mentesítést adhatna az említett uniós rendelkezések alkalmazása alól.