Két állami tulajdonú társaságnál hiányosságokat állapítottak meg - Az Állami Számvevőszék vizsgálatai

2016.07.21. Jogi Fórum / MTI

Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) két állami tulajdonú társaság ellenőrzésekor - közölte a szervezet.

Az ÁSZ a Kiving Ingatlangazdálkodó és Beruházás-szervező Kft.-t és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.-t ellenőrizte 2011-2014 közötti időszakra.
    

A Kiving Kft. ellenőrzése során az ÁSZ számos szabálytalanságot tárt fel a számviteli elszámolásokhoz, a közbeszerzések lefolytatásához, valamint a vagyonváltozást eredményező döntésekhez kapcsolódóan. Egyebek mellett a cég a vagyonkezelt ingatlanok után a vagyonkezelési szerződések megszűnését követően is elszámolt értékcsökkenési leírást, amellyel megsértette a számviteli törvényt.
    

A Nitrokémia Zrt. gazdálkodásában kisebb hiányosságokat találtak az ellenőrök. A tulajdonosi joggyakorlás szabályszerű, a vagyonnal való gazdálkodás feltételeinek kialakítása megfelelő volt. Hiányosságok voltak azonban a vagyonnal való gazdálkodáshoz és a vagyonváltozást eredményező döntésekhez kapcsolódóan a közbeszerzések területén, valamint egy lízingügylet megkötése kapcsán.
    

Az ellenőrzések megállapításai alapján az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg, amelyekre a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük - áll a tájékoztatásban.

  • kapcsolódó anyagok
ÁSZ - ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK