A házi őrizet beszámítása a szabadságvesztés-büntetés időtartamába - Az Európai Uniós Bíróságának e heti ügyrendjéből

2016.07.21. Jogi Fórum / Európai Unió Bírósága

Az európai elfogatóparanccsal egy uniós tagállam hatóságai kérhetik egy másik tagállam hatóságaitól valamely személynek büntetés letöltése, vagy büntetőeljárás lefolytatása céljából történő elfogását és átadását. Az európai elfogatóparancsról szóló uniós kerethatározat értelmében a parancsot kibocsátó tagállam a parancs végrehajtásából eredő fogva tartás teljes időtartamát beszámítja az általa kiszabott letöltendő szabadságvesztés időtartamába.

Főtanácsnoki indítvány a C-294/16 PPU J.Z. ügyben

Egy lengyel bíróság kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt 3 év 2 hónap szabadságvesztés-büntetésre ítélt egy személyt, aki azonban megszökött a hatóságok elől és az Egyesült Királyságba menekült. A lengyel hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki vele szemben, amelynek alapján a brit hatóságok elfogták és a Lengyelországnak történő átadásáig a mozgása elektronikus nyomon követésével párosuló házi őrizetbe helyezték.

Mivel az ilyen házi őrizet időtartamát a brit jog szerint be kell számítani a kiszabott szabadságvesztés időtartamába, ezért az érintett személy – hivatkozva a kerethatározatnak az európai elfogatóparancs végrehajtásából eredő fogva tartás beszámítására vonatkozó rendelkezésére is – kérte a lengyel hatóságoktól az Egyesült Királyságban házi őrizetben töltött idő beszámítását a Lengyelországban kiszabott büntetése időtartamába.

Az ügyben eljáró lengyel bíróság azzal a kérdéssel fordult az Európai Bírósághoz, hogy a kerethatározat alapján köteles-e beszámítani a kérdéses időszakot.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
EU