A horvát legfelsőbb bíróság új eljárást rendelt el Branimir Glavas háborús bűnökkel vádolt volt tábornok egyik – elsőfokú – ítélete kapcsán, amelyet szerb civilek ellen elkövetett háborús bűncselekmények miatt szabtak ki rá – közölte a horvát közszolgálati televízió.

Azt rótták a terhére, hogy 1991-ben, a horvát-szerb háborúban félkatonai alakulatot szervezett Eszéken, és szerbek elrablására, megkínzására és meggyilkolására adott parancsot alárendeltjeinek. 
    

Glavas Eszék védelmét irányította az 1991 és 1995 közötti háborúban, s a helyi média szerint “élet és halál ura” volt akkoriban a Dráva-parti városban. 
    

Glavas egy másik, jogerős ítéletét, amelyben 8 év börtönbüntetésre ítélték, és amelyből közel öt évet a boszniai Mostarban le is töltött, az alkotmánybíróság még tavaly januárban megsemmisítette. 
    

Az előbbi ítélet azonban érvényben maradt. A nem jogerős határozat szerint a zágrábi megyei bíróság 10 év börtönre ítélte Glavast, aki emiatt boszniai börtönéből való hazatérése után a legfelsőbb bíróság döntése értelmében Horvátországban előzetesbe került. 
    

A volt tábornok 26 napot töltött Zágrábban vizsgálati fogságban és börtönkórházban, ahova három hétig tartó éhségsztrájk miatt került, majd 2015. március 31-én a megyei bírósági tanács döntése alapján szabadlábra helyezték.
    

Glavas korábban többször is utalt arra, hogy politikai leszámolás áldozata. Szerinte a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és annak korábbi vezetése áll a háttérben.
    

A nem jogerős ítélet újratárgyalását elrendelő döntés után a Nova TV horvát kereskedelmi csatornának úgy nyilatkozott: igazságos eljárást vár. “Ha nem így volna, nem jöttem volna haza Boszniából, és nem küzdenék már tíz éve azért, hogy bebizonyítsam ártatlanságomat” – jelentette ki. Hozzátette, hogy akár újabb tíz évig harcol, ha kell, csak hogy kiderüljön az igazság.
    

Glavas egy ideig a néhai Franjo Tudjman horvát elnöknek, a HDZ alapítójának egyik legbizalmasabb munkatársa volt. 2005-ben belső viszályok után kizárták a pártból. Ekkor új pártot alapított Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) néven, amely a 2007-es parlamenti választások után parlamenti párttá vált. A tavaly októberi választások eredményeként a HDSSB három képviselője jutott be a törvényhozó testületbe, köztük Branimir Glavas is.