Törvénytelen kampányfinanszírozás ügyében nyomoznak - Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen indították meg az eljárást

2016.08. 1. Jogi Fórum / MTI

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kilenc évvel ezelőtti választási kampányban törvénytelen pénzforrásokból fizethetett egy Ehud Barak elleni lejárató kampányt a rendőrség gyanúja szerint - jelentette a tízes tévécsatorna híradása.

A gyanú bizonyítására a rendőrség fehérgalléros bűnözőkkel foglalkozó 443-as egységének nyomozói néhány napja házkutatást tartottak az Inbar Merhav reklámügynökség irodáiban.
    

A rajtaütés célja annak kiderítése volt, hogy ki finanszírozta az arab nyelvű sajtóban folytatott lejárató kampányt a szociáldemokrata Munkapárt akkori vezetője, Ehud Barak ellen 2007-ben. 
    

A gyanú szerint egy Netanjahu érdekében dolgozó ügyvéd rendelte meg és fizette ki a munkát. Az ügyvéd azt állítja, hogy nem emlékszik a történtekre. A rendőrök kihallgatták a vállalkozás vezetőit is - értesült a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. 
    

A katonai rádió honlapja szerint a reklámügynökségnél lefoglalt iratok megerősítik a rendőrség számára információt szolgáltató tanú hitelességét. Ha valóban törvénytelenség történt kilenc évvel ezelőtt, akkor az az izraeli törvények szerint még nem évült el, úgy mint egy esetleges 2001-es szabálytalan kampányfinanszírozás, amelyre egy Párizsban elítélt francia milliárdos csaló szavai nyomán vetült a gyanú. 
    

Aviháj Mendelblit főügyész néhány hete vizsgálatot rendelt el az izraeli miniszterelnök ellen, de egyelőre még nem világos, hogy pontosan milyen ügyekben folyik a nyomozás. 
    

A nyomozás keretében július közepén kihallgatták a csalással vádolt Ari Harrow-t, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bizalmas munkatársát, hivatalának volt vezetőjét, akit a kormányfővel kapcsolatos esetleges pénzügyi visszaélések vádjairól faggattak.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
KORRUPCIÓ