Felforgató tevékenyég miatt 3 év börtönbüntetést kapott egy kínai veterán máskéntgondolkodó aktivista, aki sorrendben a negyedik a hasonló vádakkal Tiencsinben elítéltek között. A büntetés végrehajtását 3 évre felfüggesztették.

Az 55 éves Kuo Hung-kuo büntetése azért volt viszonylag enyhe, és végrehajtását is azért függesztették fel, csakúgy, mint kedden egy másik aktivistáét,  Csaj Jan-minét, mert együttműködők voltak az ügyészekkel és mindketten terhelő vallomást tettek volt kollégájukra.
    

Kuo egyik bűne az volt, hogy 2014-ben részt vett egy olyan tajvani fórumon, amelyen a Kínához tartozó Hszincsiang, Tibet és Belső-Mongólia függetlenedésének támogatói számára hívott össze egy amerikai nem kormányzati szervezet. Állítólag egy kínai “színes forradalom” kirobbantásának lehetőségeit is megvitatták.
    

Kuót Hu Sing-ven küldte Tajpejbe, aki egyúttal egy földalatti egyházat is vezetett, amelynek Kuo aktív tagja volt. Hu Sin-ven szerdán kihirdetett ítélete 7 és fél év börtön volt.
    

Kuo a vád szerint egy későbbi alkalommal összejövetelt szervezett, amelyen a meghívottakkal arról cseréltek eszmét, hogy miként lehetne a tüntetéseket és az elfajuló munkaügyi vitákat a kommunista párt vezető szerepének meggyengítésére felhasználni.
    

A férfi kijelentette, hogy bűnösnek tartja magát, és vétke miatt a nyilvánosság előtt kifejezte sajnálatát. Mint mondta, úgy érzi, hogy “külföldi erők hátsó szándékkal kihasználták”. Azt is közölte, hogy nem fog fellebbezni az ítélet ellen.
    

Az elítéltek azok közé az ügyvédek, aktivisták és segítőik közé tartoznak, akiket tavaly nyáron gyűjtöttek be a hatóságok kampányszerűen. Azzal gyanúsították őket, hogy megrendelésre szerveztek tüntetéseket konkrét ügyekben, helyenként a bírósági eljárást befolyásoló szándékkal. A “statisztáknak” állítólag alkalmi fellépési díjat fizettek; előfordult, hogy cikkeket írattak, fényképeket, videókat készítettek, majd felöltötték őket az internetre.
    

Az ügyvédek és társaik elleni kínai hatósági fellépést számos nemzetközi emberjogi szervezet és kormány bírálta, a “jogvédő aktivisták” bezárását az “elnyomó hatalom” önkényes megnyilvánulásának feltüntetve.