Befejeződik az októberi népszavazásra szóló értesítők postázása.

A Nemzeti Választási Iroda augusztus 8-án hétfőn kezdte meg a névre szóló küldemények postázását minden olyan magyar állampolgár részére, aki a rendelkezésre álló információk szerint az október 2-i népszavazáson szavazhat. Az NVI az értesítőben az országos népszavazás kitűzéséről, és arról tájékoztatja a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben.
    

Az NVI az értesítők kiküldésével a Magyar Postát bízta meg.
    

A mintegy 8 millió választópolgárnak legkésőbb augusztus 15-éig postázzák az értesítőt. Ha valaki nem kapja meg, akkor ezt a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.
    

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Egyértelművé teszi továbbá a szavazás helyét és idejét is.
    

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az október 2-i népszavazásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.
    

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”