Adómentes a fesztiválokon osztogatott szóróajándék - A NAV közleménye

2016.08.16. Jogi Fórum / MTI

A rendezvényeken a résztvevőknek adott szóróajándék, legfeljebb a rendezvény összes költségének 10 százalékáig adómentes - tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

Az adóhatóság kifejti: a nyár a fesztiválok, falunapok kiemelt időszaka, ezeken a rendezvényeken általában nincs belépődíj, a nagyközönség ingyen vehet részt rajtuk. Sok esetben ingyenesen ételt és italt is biztosítanak a szervezők a nézőknek, közreműködőknek.
    

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szabályozza a helyi és nemzetiségi önkormányzat, egyesület, alapítvány és egyház által szervezett kulturális, hagyományőrző, sport, szabadidős és más hasonló közösségi rendezvényen nyújtott szolgáltatások adókötelezettségét is.
    

A lakosság, közösség széles körét érintő, nem zártkörű, egységes részvételi feltételekkel szervezett rendezvényen a helyben nyújtott szolgáltatás, helyi fogyasztásra juttatott étel, ital adómentes juttatás, így azzal kapcsolatban sem a magánszemélynek, sem a rendezvény szervezőjének nincs adófizetési kötelezettsége. 
    

Szintén adómentes - legfeljebb a rendezvény összes költségének 10 százalékáig - a résztvevőknek adott szóróajándék, például póló, kitűző. Az ingyenesen fellépők, közreműködők részére biztosított étkezés is adómentes juttatás - írja közleményében a NAV.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS