Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, hogy Takács Tibort nevezzék ki a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) főigazgatójává – közölte a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Hangsúlyozta: a június elején elfogadott terrorellenes törvénycsomag egyik legfontosabb eleme a TIBEK létrehozása volt. 
    

Hozzátette, hogy az utóbbi hónapok, évek tapasztalata azt mutatja, “a bevándorlás és a terrorizmus kéz a kézben jár; a bevándorlás tömeges megjelenése óta több mint háromszáz ember vesztette életét terrortámadások következtében Európában”, ezeket az akciókat pedig vagy bevándorlók vagy ilyen hátterű emberek követték el.
    

Kimondhatjuk, hogy Európában a legnagyobb veszélyt a terrorveszély jelenti – fogalmazott az államtitkár, aki szerint “több száz, egyes becslések szerint több ezer terrorista is bejöhetett a migránsok segítségével Európába”, és megerősített információk szerint az Iszlám Állam szervezi e népmozgás jelentős részét.     
    

Kiemelte: a terrorizmus elleni fellépéshez szükség van arra, hogy az Európai Unió megváltoztassa elhibázott bevándorlási politikáját és hogy a külső határokat megvédje;

“Magyarország ebben élen jár, Magyarország megelőzte az európai gyakorlatot” a hármas – fizikai, jogi és az élőerős – védelmet.
    

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a sajtótájékoztatón jelezte: tájékoztatás hangzott el az ülésen a tömeges illegális migráció helyzetéről, “azt tudjuk mondani, hogy egy folyamatos nyomás alatt tartják a magyar államhatárt”, elsősorban Szerbia irányából.
    

Közlése szerint 17 766 embert fogtak el eddig az idén a schengeni külső határon, közülük 17 553-at a szerbiain; július 5. óta 8276 illegális átlépési kísérlet történt, ebből 4882-t a kerítésnél sikerült megakadályozni, 3394 embert pedig kísértek vissza a kerítés túloldalára. Augusztusban napi átlagban 133-an tettek kísérletet tiltott határátlépésre, ami “bizonyos stagnálást” jelent, permanens nyomás mellett.
    

A főtanácsadó jelezte: 5275 büntetőeljárás indult ilyen ügyekben, 207 embercsempészt állítottak bíróság elé. Idén eddig 25 ezer 693 menekültkérelmet nyújtottak be Magyarországon, ebből 336-an kaptak valamilyen státuszt, közülük 118-an menekültit, 212-en oltalmazottit, hatan befogadottit; a tranzitzónákban 1668-an nyújtottak be menekültkérelmet – sorolta.
    

Bakondi György jelezte: a legtöbb kérelmező afgán, őket a szíriaiak, a pakisztániak, az irakiak, az irániak, marokkóiak és az algériaiak követik. Közben jelentősen csökkent a menekültszállások kihasználtsága – tette hozzá. 
    

Jelezte azt is: a kormánynál kezdeményezték a menekültügyi válsághelyzet meghosszabbítását, mivel elhúzódó migrációs helyzetre kell számítani, emellett “dolgozik a Belügyminisztérium azon a javaslaton, hogyan lehet megerősíteni a kerítést az elkövetkező hónapokban”.
    

Szavai szerint a kormánynak fel kell készülnie “olyan helyzetre is, amikor nem százak vagy ezrek jelennek meg a határunkon, hanem tízezrek vagy százezrek, ezért tehát olyan határlétesítményt kell létrehozni, amely a jelenleginél nagyobb tömeg feltartóztatására is képes”.