Hatékonyabban küzdhetnek a vámnyomozók a vámcsalások ellen - Nyomon követhetőek lesznek a gyanús szállítmányok

2016.09. 2. Jogi Fórum / MTI

A vámszabályok korszerűsítése révén a hatóságok olyan új informatikai rendszerekhez férhetnek hozzá, amelyek rögzítik a tengeri hajókon szállított konténerek mozgását és adatokat gyűjtenek az Európai Unióba (EU) beérkező, ott továbbított és azt elhagyó árukról - közölte az unió Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF).

Az új eszközök révén az EU és tagállamai jobban nyomon tudják követni a gyanús szállítmányokat, és jobban fel tudják deríteni a vámcsalásokat.
    

A vámcsalás - például hamis származás, hamis áruérték vagy hamis árumegnevezés feltüntetése - jelentős kárt okoz, sérti az EU pénzügyi érdekeit. Az ilyen csalás nemzetközi jellege miatt a vámhatóságok közötti együttműködés elengedhetetlen - húzták alá.
    

A módosított, szeptember 1-től hatályos jogszabály két új nyilvántartás létrehozását tette szükségessé. A vizsgálatokat végzők az egyik nyilvántartás révén mostantól hozzáférnek a tengeri hajókon szállított konténerek mozgásának adataihoz, valamint az EU-ba beérkező, az ott továbbított és az azt elhagyó áruk adatait tartalmazó behozatali, kiviteli és továbbítási nyilvántartásához is. A kivitelnél az adatgyűjtés az olyan érzékeny termékekre korlátozódik, mint a dohány, az alkohol és az üzemanyagok.
    

A hivatal hozzátette: a vámtisztviselők és az EU csalás elleni hivatala, az OLAF a két nyilvántartás adatait a csalás különböző lehetséges típusainak felderítése érdekében össze is vethetik.
    

Kiemelték, hogy az új eszközök növelik a nemzeti vámhatóságok és az OLAF elemzési kapacitásait, a módosított jogszabály pedig gyorsítja az OLAF vizsgálatait, mivel határidőt szab a tagállamoknak a vizsgálattal kapcsolatos dokumentumok benyújtására. Lehetővé teszi továbbá a kölcsönös segítségnyújtás keretében szerzett információk felhasználását a nemzeti bírósági eljárások során.
 

  • kapcsolódó anyagok
EU
VÁM