Fontos előrelépéseket tett Montenegró az adminisztratív kapacitásának növelése terén, de az Európai Unióval csatlakozási tárgyalásokat folytató országnak jobb eredményekre van szüksége a felzárkózáshoz – írta az Európai Számvevőszék közzétett jelentésében.

Az elsősorban az uniós támogatás felhasználásának szabályosságát vizsgáló testület megállapította, hogy a Montenegró számára, az uniós tagságra történő felkészülés céljából nyújtott – csaknem negyedmilliárd eurónyi – európai bizottsági támogatás a vizsgált időszakban (2007 és 2013 között) eredményesen segítette az ország adminisztratív kapacitásának erősítését, és ennek révén jelentős előrelépés mutatkozik Montenegró gazdasági és politikai fejlődésében.
    

Az uniós pénzügyi és nem pénzügyi segítségnyújtás fontos igényeket fedett le, mint például a jogszabályi változások és új intézmények létrehozása, ugyanakkor – mint a számvevőszék megállapította – egyes esetekben a nemzeti hatóságok nem mutattak kellő elkötelezettséget a reformok iránt.
    

A jelentés szerint a tervezett eredményeket az ország nem érte el, és ennek egyik oka az volt – mint az ellenőrzött projektek többsége tanúsítja -, hogy nem írták elő egyértelműen a nemzeti hatóságoknak, hogy milyen intézkedéseket hozzanak azok megvalósítására. Ahhoz, hogy az uniós támogatások eredményesen járuljanak hozzá a montenegrói közigazgatás javításához, a bizottság és Podgorica által korábban meghatározott fő igényeket teljesíteni kell – szögezték le a számvevők.
    

A kapacitásfejlesztési célkitűzések között szerepel mások mellett a korrupció megelőzésében érintett intézmények hatékonyságának javítása, a helyi szintű korrupcióellenes intézkedések bevezetése civil társadalmi szervezetek bevonásával, az államháztartás belső pénzügyi ellenőrzésének bevezetése és a felkészülés az uniós források nemzeti hatóságok általi kezelésére. A közlekedés területén a célok között szerepel a közúti, vasúti és polgári repülési jogszabályok javítását, a köz- és magánszféra közötti partnerségek létrehozását és a közlekedési infrastruktúrák koncessziós finanszírozását segítő tevékenység fokozása. Az uniós csatlakozás feltételei közé tartozik a környezetvédelmi stratégiák és jogszabályok kidolgozása, összehangolása és végrehajtása is.
    

Az uniós számvevőszék megállapította: Montenegró még nem aknázta ki teljes mértékben azt a lehetőséget, hogy a decentralizált irányítást is az adminisztratív kapacitás erősítésére használja.
    

A számvevőszék ajánlásokat is tett arra vonatkozóan, hogy az uniós intézmények – elsősorban az Európai Bizottság – miként érhetnek el jobb eredményeket. Véleményük szerint regionális szinten kell vizsgálni a támogatások fontosságát, és javítani kell az együttműködést az országos és a regionális tevékenységek között. Teljes mértékben ki kell használni a reform előrehaladását támogató eszközöket, jobban oda kell figyelni az eredmények nyomán hozandó intézkedésekre, valamint jobban össze kell hangolni azokat.
    

Montenegró 2006-ban nyilvánította ki függetlenségét, és 2010-ben lett uniós tagjelölt ország. 2012 júniusában kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Az Európai Bizottság 2007 óta nyújt segítséget az intézmények kiépítéséhez és az adminisztratív kapacitás erősítéséhez, hogy a balkáni ország demokratikus és gazdaságilag fejlett állammá váljon.
    

A 2007 és 2013 közötti időszakban az unió 235,7 millió euró (mintegy 73 milliárd forint), a 2014-2020-as időszakra 270,5 millió euró (mintegy 84 milliárd forint) értékű pénzügyi támogatást különített el Montenegró számára, a csatlakozási felkészülés céljaira.