Közigazgatási bíráskodás - szakmai egyeztetés kezdeményezése - Az MKBE a hiánypótló kódex kapcsán tárgyalna

2016.09. 7. Jogi Fórum / MTI

Szakmai egyeztetést kezdeményez az Igazságügyi Minisztériummal a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének (MKBE) elnöksége - közölte a szervezet.

A közlemény szerint az egyeztetés a közigazgatási bíráskodással kapcsolatos törvénytervezet olyan részletszabályaira is kiterjedne, mint a bíróvá válás, a pályázati rendszer, a közigazgatási felsőbíróság, a regionális bíróságok kérdése.
    

Az egyesület azt írta: az MKBE folyamatosan figyelemmel kísérte a közigazgatási perrendtartásról szóló kodifikációs munkát, és örömmel fogadja, hogy hamarosan elfogadhatják az új és egységes eljárási rendet tartalmazó kódexet, amellyel a törvényalkotás huszonöt éves hiányt pótolhat.
    

Hozzátették, a perrendtartáshoz hasonlóan kiemelten fontosnak tekintik az eljárási szabályok változásához igazodó, a közigazgatási bíráskodás szervezeti átalakulását tartalmazó törvénytervezetet.
    

"Az MKBE olyan megoldásban érdekelt, amely maximálisan figyelembe veszi a közigazgatási bíráskodás szakmai szempontjait, a jelenleg is közigazgatási pereket tárgyaló bírák érdekeit, és változatlanul biztosítja az ilyen pereket tárgyaló bírák függetlenségét, a létrehozandó bíróságok megfelelő szakmai színvonalú vezetését és ítélkezési tevékenységét" - áll a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS