Újabb hat hónappal meghosszabbította az Európai Unió azoknak a szankcióknak a hatályát, amelyeket Ukrajna területi épségének megsértése miatt rendeltek el korábban orosz, illetve oroszbarát ukrán természetes vagy jogi személyekkel szemben – közölték brüsszeli diplomáciai források.

A büntetőintézkedések hatályának március 15-ig történő meghosszabbításáról a tagállami kormányokat tömörítő tanács állapodott meg szerdán – tájékoztattak a névtelenséget kérő tisztségviselők.
    

A 146 természetes és 37 jogi személy elleni korlátozó intézkedések keretében zárolták az érintetteknek az Európai Unióban lévő javait – ez főként a bankszámláikra, bizonyos esetekben azonban az ingatlanaikra vagy más vagyontárgyaikra is vonatkozik. A természetes személyek ezen túlmenően nem utazhatnak be az Európai Unióba. 
    

A legutóbb márciusban meghosszabbított szankciós listán szerepel többek között Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, két védelmi miniszterhelyettes, illetve Arkagyij Rotenberg üzletember, Vlagyimir Putyin elnök korábbi dzsúdópartnere.
    

Az unió Ukrajna szuverenitásának, területi épségének aláásása, veszélyeztetése, megsértése miatt rendelte el a büntetőintézkedéseket a listán lévőkkel szemben.
    

Nem ebbe a szankciócsoportba tartoznak az Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokra – egyebek közt az olajiparra – célzott gazdasági korlátozások, amelyeknek a hatályát már a nyáron meghosszabbították.
    

Sajtóhírek szerint a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban eddig több mint 9500 ember vesztette életét.