Napirendre tűzte az ellenzéki Népi Szabadság Pártjának (Parnasz) a parlamenti választásból történő esetleges kizárását az orosz legfelsőbb bíróság.

A testület a formailag ugyancsak ellenzéki Polgári Platform kezdeményezésére fogja tárgyalni az ügyet. A Polgári Platform szerint a Parnasz országos listáját vezető három személy szélsőséges kijelentéseket tett.
    

A feljelentés szerint a Parnasz listáján első helyen álló Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök egy televíziós választási vitában hamisan állította azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök segédkezett Bassár el-Aszad szíriai államfőnek a vegyi fegyver polgári lakosság elleni bevetésében. A második helyre került Vagyim Malcevvel szemben a felperesnek az a kifogása, hogy a szaratovi blogger Oroszország “felrázásáról” és “megingatásáról” írt. A listán harmadik Andrej Zubov történész a Polgári Platform megítélése szerint abban vétkezett, hogy azt állította: Oroszországban a hatalmat a “bolsevikok örökösei, a putyinisták ragadták magukhoz”.
    

Az ügyet a bíróság szeptember 12-én tárgyalja majd. Az Állami Dumába (az orosz szövetségi parlament alsóházába) történő választásokat szeptember 18-án rendezik meg. A Polgári Platform azt szeretné elérni, hogy az orosz Központi Választási Bizottság vonja vissza azt az augusztus 3-án meghozott határozatát, amellyel engedélyezte a Parnasz számára a választásokon való részvételt.