Nyílt levélben kérték vezető orosz szociológiai központok a moszkvai igazságügyi minisztériumtól, hogy vizsgálja felül azt a múlt heti döntését, amellyel külföldi ügynökségnek nyilvánította a független Jurij Levada Elemzőközpontot.

A Piac- és Közvélemény-kutatók Egyesülete (OIROM), amely tagjai között tudhatja az állami Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központot (VCIOM) és a belőle kivált, főleg az elnöki hivatalnak dolgozó Közvélemény Alapot (FOM) is, rámutatott arra, hogy a megbélyegzés az egész szociológus szakmát sújtja.
    

Az igazságügyi tárca múlt hétfőn azzal az indokolással vette fel a Levadát a külföldi ügynökség feladatait ellátó nem kereskedelmi szervezetek listájára, hogy egy váratlan ellenőrzés nyomán kiderült: az intézményt külföldi, főleg amerikai forrásokból finanszírozzák, és egyebek között ezek érdekében politikai tevékenységet fejt ki Oroszországban. Ezt a minisztérium szerint azáltal tette, hogy az állami szervek döntéseiről készített, és terjesztett információkat, egyebek között fejlett informatikai eszközök segítségével, valamint részt vállalt a társadalmi és politikai nézetek alakításában.
    

A tagintézmények vezetői által aláírt levelében az OIROM rámutatott, hogy a szociológiai kutatás, beleértve a közvélemény tanulmányozását, tudományos és nem politikai tevékenység, és hogy annak eredménye csak visszatükrözi az országban meglévő társadalmi és politikai nézeteket, valamint az állampolgárok meggyőződését, nem pedig formálja. Az egyesület hangsúlyozta, hogy az adatok terjesztése a tudományos közösség és a társadalom egészének tájékoztatását célozza, és hibának minősítette a szociológiai kutatás politikai tevékenységnek minősítését.
    

Az OIROM rámutatott arra, hogy a Levada “tekintélyes és független információforrás hírében áll”, és a körülötte kialakult helyzet mind az orosz közvélemény-kutatás, mind az ország nemzetközi hírnevének árt. A külföldi ügynök fogalom negatív kicsengése miatt csorbul a szociológiai tanulmányok iránti bizalom, ami negatívan befolyásolja az információgyűjtést, és annak hatékony felhasználását – közölték.
    

Az OIROM három éve, amikor először merült fel a Jurij Levada Elemzőközpont megbélyegzése külföldi ügynökségként, hasonló felhívást intézett az igazságügyi tárcához.
    

A vonatkozó minisztériumi dokumentáció szerint a Levada azért is került rá a külföldi ügynökségek listájára, mert annak igazgatója, Lev Gudkov, valamint a szociológiai kutatási részleget vezető Alekszej Levinszon legkevesebb nyolc alkalommal bírálta nyilvánosan a kormányzatot. Gudkov például 2014 októberében egy értelmiségi konferencián a hatalmi rendszert maffiaszerűnek és korruptnak nevezte. A minisztérium súlyosbító körülményként ítélte meg, hogy a Levada anyagait az orosz és külföldi sajtó is idézte.
    

Több, az orosz médiában megszólaltatott szakértő szerint a Levada rendszeresen alacsonyabbra értékelte a kormányzó Egységes Oroszország támogatottságát a FOM és VCIOM intézetnél. A Levada egy szeptember elejei mérése szerint a kormányerő támogatottsága 39-ről 31 százalékra esett vissza, ám ugyanebben az időszakban a FOM 45, a VCIOM pedig 41 százalékra taksálta az Egységes Oroszország táborát.