Ellentétes az európai uniós joggal az olyan tagállami szabályozás, amelynek értelmében automatikusan megtagadják a tartózkodási engedélyt az uniós állampolgárságú gyerekek felett kizárólagos felügyeletet gyakorló, unión kívüli állampolgárságú személyek számára pusztán amiatt, hogy büntetett előéletűek – döntött az Európai Unió Bírósága.

A luxembourgi székhelyű törvényszék kimondta: az esetleges kiutasítási intézkedésnek arányosnak kell lennie, és az érintett személyes magatartásán kell alapulnia, amelynek “valódi, közvetlen és kellően súlyos veszélyt kell jelentenie a fogadó tagállam társadalmának valamely alapvető érdekére”.
    

A bíróság kifejti, hogy “a közösségi joggal ellentétes minden olyan tagállami intézkedés, amely megfoszthatja az uniós polgárokat az állampolgárságuk biztosította jogok tényleges élvezetétől”. Márpedig a luxembourgi bírák szerint pontosan ez a helyzet áll elő, amikor a nem uniós állampolgárságú szülővel szembeni kiutasítás vagy a tartózkodási engedély megtagadása azzal a hatással jár, hogy az uniós állampolgárságú gyermek, aki felett kizárólagos felügyeletet gyakorol, elkísérni kényszerül őt, következésképpen pedig elhagyja az Európai Unió területét.
    

Az előzetes döntéshozatali eljárás lehetővé teszi, hogy a tagállamok bíróságai az előttük folyamatban lévő jogvita keretében a közösségi jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek az uniós bíróság elé. Az uniós testület azonban nem dönti el a jogvitát, a tagállami bíróság feladata marad, hogy az ügyet a luxemburgi ítélet alapján elbírálja. A határozat mindazonáltal a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más tagállami bíróságokat is köti.