A Magyar Bankszövetség előremutatónak tartja az alapszámla rendeletet, amelynek európai mozgatóelve a pénzügyi infrastruktúrához való hozzáférés általános biztosítása valamennyi állampolgár számára – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

 A főtitkár kiemelte: az alapszámla egy lehetőség, olyan banki termék, amely alapvetően azoknak az ügyfeleknek jelent “belépési pontot” a banki szolgáltatások felé, akiknek eddig nem volt bankszámlájuk, és kifejezetten csak alapvető banki funkciókat kívánnak igénybe venni. Mindezt a teljes lakossági banki körben elérhető, azonos minimum feltételekkel kínált megoldáscsomagon keresztül érhetik el. 
    

Az alapszámla európai uniós kezdeményezésének meghatározó gondolata az volt, hogy csökkentse a bankszámlával nem rendelkező állampolgárok számát, mivel a banki úton, főként elektronikus csatornákon keresztül megvalósuló pénzáramlás a nemzetgazdaság szempontjából sokkal hatékonyabb és olcsóbb – mutatott rá Kovács Levente.
    

Elmondta: az úgynevezett “unbanked”, azaz bankkapcsolattal nem rendelkezők aránya Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján az EU átlaghoz képest mintegy kétszeres – azaz minden ötödik magyar állampolgár nem rendelkezik bankkapcsolattal.
    

Kovács Levente emlékeztetett: a nemrégiben megjelent kormányrendelet értelmében ez év október 15-étől a lakossági hitelintézetek teljes körének biztosítania kell a meghatározott – és kifejezetten alapvető – banki szolgáltatások igénybevételére alkalmas alapszámlát.
    

Az alapszámla havi díja legfeljebb a minimálbér 1,5 százaléka – aktuálisan 1575 forint – lehet. A díj túlnyomó részét a bankszámlaforgalomhoz kapcsolódó, költségvetésbe fizetendő adók, illetékek képviselik. Amennyiben az ügyfél kihasználja a kormányrendelet által előírt szolgáltatásokat, akkor a tranzakciós illeték terhe önmagában 1200 forintot jelent. Ehhez jön hozzá a bankkártya költsége, valamint az operációs költségek – ismertette a bankszövetség főtitkára.
    

Arról is szólt, hogy az alapszámla nyitásakor a fogyasztónak nyilatkozatot kell tenni arról, hogy más bankszámlával még nem rendelkezik, illetve intézkedik annak megszüntetéséről. Az alapszámlához hitelkeret nem kapcsolódhat, és az ilyen típusú számlának csak egy tulajdonosa lehet. 
    

Felhívta a figyelmet, hogy a bankszámla kiválasztásakor – amennyiben az ügyfél a legalapvetőbb szolgáltatásoknál valamivel is többet akar – érdemes további banki ajánlatokat is mérlegelni, mivel a pénzügyi szokások ismertében akár még inkább testre szabott, kedvezőbb ajánlatot is kaphat a piaci verseny eredményeként. 
    

Kovács Levente elmondta: a szélesebb körű számlahasználat előnyei akkor tudnak átfogóan megjelenni – és az ehhez kapcsolódó nemzetgazdasági előnyök kiteljesedni -, ha a bankszámla lesz az állami juttatások (például családi támogatások) fő “kifizetési csatornája”. Az elektronikus fizetési forgalom kibővülése komplex cél, melynek megvalósulása hatékonyabbá, olcsóbbá és jelentősen fehérebbé teheti Magyarország pénzügyi folyamatait, és ezáltal is támogatja a magyar gazdaság fejlődését – mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára.