Támogatásáról biztosította a brit kormány által az Európai Bizottságba jelölt Julian Kinget az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE), támogatásáról így csütörtökön szavazhat az EP strasbourgi plenáris ülése – mondta el kedd délelőtt Claude Moraes, a bizottság brit munkáspárti elnöke.

Moraes szerint a konzervatív kormány által jelölt King a hétfői meghallgatásán “jól teljesített, alkalmas arra, hogy az uniós szerződés őre legyen, és az EU egésze, nem pedig egy tagállam nevében járjon el”.
    

Mint mondta, arra számítanak, hogy a plenáris ülésen a képviselők többsége támogatni fogja Kinget, akit az Európai Bizottságon belül a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásával bíznának meg, azaz ő kapná meg az eddig külön nem létező, biztonsági unióért felelős portfóliót.
    

Az új brit jelöltnek az Európai Parlament mellett még a tagállamok kormányait tömörítő Tanács jóváhagyását is meg kell kapnia ahhoz, hogy megkezdhesse munkáját.
    

Kinget David Cameron előző brit miniszterelnök javasolta biztosnak a visszalépett Jonathan Hill helyére, aki annak hatására jelentette be lemondását, hogy június 23-án a kilépés támogatói győztek az Egyesült Királyság uniós tagságáról tartott népszavazáson. 
    

A tagság megszűnéséig az Egyesült Királyság továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagja, jogai és kötelezettségei változatlanok, a brit kormánynak ezért jogában állt új tagot jelölnie a bizottságba.
    

Julian King jelölése előtt hazája párizsi nagykövete volt, korábban viszont Peter Mandelson és Catherine Ashton korábbi brit EU-biztosok kabinetfőnökeként és az Európai Unióhoz delegált brit állandó képviseleten is dolgozott. 
    

Az uniós biztosok hivatalosan nem hazájukat, hanem az unió érdekeit képviselik, de fontos kapocsként is szolgálhatnak a brüsszeli testület és hazájuk kormánya között.