A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közel 300 millió forint bírságot szabott ki nyári ellenőrzési akciójában, az országszerte mintegy 7600 ellenőrzés egyharmada valamilyen szabálytalanságot tárt fel – közölte az adóhivatal a honlapján.

Közel 50 üzletet kellett 12 napra bezárni nyugtahiány vagy feketefoglalkoztatás miatt, 8 esetben üzletbezárást helyettesítő bírságot szabtak ki.
    

A NAV országos nyári ellenőrzéssorozata július elejétől augusztus végéig tartott. A turisták által kedvelt üdülőhelyeken, vendéglátóhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, rendezvényszervezőknél lehetett az adóhivatal munkatársaira számítani. Budapesten és a Balaton környékén kiemelt figyelmet fordítottak az ellenőrök a szállásadókra is. 
    

A vizsgálandó vállalkozásokat kockázatelemzés alapján, célzottan választották ki. Ez azt jelenti, hogy a NAV jellemzően azoknál “kopogtatott”, akiknél az előzetes elemzések alapján vélhetően valami nem volt rendben. A piacokon, vásárokon pedig a helyszíni tapasztalatok alapján választották ki a revizorok, mely gazdálkodókat kell ellenőrizni. Azokat, akik korábban már hibáztak, azaz nem adtak nyugtát vagy számlát, újra ellenőrzésre jelölte a “rendszer”. 
    

A Balaton-parti megyékben az igazgatóságok revizorokat cseréltek, hogy az ismeretlen arcokkal nagyobb eredménnyel szűrjék ki a törvényszegőket – tették hozzá a közleményben.
    

Az ellenőrzések egyik tapasztalata az, hogy hogy a késő délutáni, éjszakai, hétvégi időszakokban jóval gyengébb a nyugta- és számlaadási fegyelem – ismerteti közleményében a NAV.