Átvehetők a szavazási levélcsomagok - A kijelölt külképviseleteken személyesen kell megjelenni

2016.09.19. Jogi Fórum / MTI

Hétfőtől, csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A szavazatot visszajuttatni már nem kötelező személyesen.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az október 2-ai országos népszavazáson, ehhez szeptember 17-éig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe. Ezt több mint 274 ezren tették meg.
    

A levélben szavazó a regisztrációkor választhatott postai kézbesítést, de kérhette a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is.
    

A 105 külképviselet közül csak a belgrádi, a beregszászi, a bukaresti, a csíkszeredai, az eszéki, a kassai, a kijevi, a kolozsvári, a lendvai, a pozsonyi, a szabadkai és az ungvári külképviseleten lehet átvenni szavazási levélcsomagot, munkanapokon általában 9 és 16 óra között. Öt külképviseleten (Beregszász, Ungvár, Csíkszereda, Kolozsvár, Szabadka) hosszabbított nyitvatartással várják a választókat.
    

A szavazási levélcsomag átadása előtt a külképviseleti választási iroda (akár magyar, akár más hatóság által kiállított, a személyazonosság igazolására alkalmas fényképes igazolvány alapján) megállapítja a választópolgár személyazonosságát. Ellenőrzi, hogy a külképviseleten megjelent választópolgár szerepel-e a jegyzékben, majd a jegyzéket a szavazási levélcsomag átvételének igazolására aláíratja a választópolgárral.
    

A szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazottja nem, tehát egy választópolgár csak egy levélcsomagot kaphat.
    

Annak, aki a szavazólap kitöltését elrontotta vagy a levélcsomagját elvesztette, nem lehet új levélcsomagot adni.
    

Lehetőség van arra, hogy a szavazólap és a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten elhelyezett gyűjtődobozba dobja be szavazatát.
    

Aki megjelenik a külképviseleten, hogy leadja levélszavazatát, más választópolgárét is leadhatja. Tehát egy ember több válaszborítékot is bedobhat a külképviseleteken.

  • kapcsolódó anyagok
NÉPSZAVAZÁS