Jogsértő az önkormányzat pólójában kampányolni - A Nemzeti Választási Bizottság megállapította a jogsértést

2016.09.20.

Jogsértő volt, hogy a Fidesz-KDNP III. kerületi népszavazási standjánál az óbudai önkormányzat pólójában kampányoltak fiatalok - állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással, mert szeptember 12-én azt tapasztalta, hogy a III. kerületben a Fidesz-KDNP közös pultjánál három olyan ember kampányolt, osztogatott szórólapot, akinek a pólóján az óbudai önkormányzatra utaló felirat volt. Azt írta, az "Óbuda - közösséget építünk" szlogen az önkormányzat által rendeletben rögzített betűtípussal és elrendezéssel szerepelt a pólókon. 
    

Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta a testületnek, állapítsák meg, hogy az ismeretlenek megsértették a választások tisztaságának megóvására vonatkozó választási alapelvet. Azt mondta, a kampányolók az önkormányzati jelkép használatával azt a látszatot keltették, hogy az önkormányzat részt vesz a kampányban.
    

Hozzátette: ha valóban önkormányzati dolgozók voltak a kampányolók, akkor az egyértelműen ellentétes az önkormányzatoktól elvárható magatartással. 
    

Megjegyezte, az önkormányzat nem résztvevője a kampánynak, így kiegyensúlyozott magatartást kell tanúsítania, nem befolyásolhatja a versenyhelyzetet. 
    

Az NVB egyhangú döntéssel megállapította a jogsértést. A testület határozatával szemben öt napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

  • kapcsolódó anyagok
NÉPSZAVAZÁS