Nyilvánosságra hozta az Európai Unió belső határain átnyúló hitelintézeti fióktelepek betéteseinek bankcsődöket követő kártalanítási eljárásrendjét a Betétbiztosítók Európai Fóruma (EFDI) – közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

Az Európai Bankhatóság (EBA) által támogatott egységes modell kidolgozásában a magyar tapasztalatok átültetésével és megosztásával az OBA is részt vett. 
    

Az eljárásrend és a hozzá kapcsolódó szabálykönyv ajánlásként szolgál a jövőben bekövetkező európai kártalanításokhoz. 
    

Az EFDI-tagok által az elmúlt két évben kidolgozott modell a bankfiókot létesítő küldő és azt befogadó ország betétbiztosítója között a nemzetközi kártalanítások kifizetéseivel kapcsolatos együttműködés szabályait, valamint azok gyakorlatban alkalmazandó módszertanát fekteti le.
    

Az uniós irányelv alapján a betétesek kifizetését a honos országban működő betétbiztosító irányításával a befogadó ország betétbiztosító szervezetének kell lebonyolítania. A kidolgozott dokumentum keretet nyújt a betétesek kifizetéséhez, továbbá a betétbiztosítók közötti kölcsönös hitelnyújtáshoz.
    

A gyors kártalanítás érdekében az egységes eljárásrend részét képezi az informatikai adatkövetelményeknek való megfelelés, az unió 24 hivatalos nyelvén történő betétesi és tömegtájékoztatással kapcsolatos teendők, valamint a finanszírozás kérdései is.
    

A dokumentumot az EFDI és az EBA fontos mérföldkőnek tekinti a betétesek védelme és az európai pénzügyi stabilitás szempontjából. Az EFDI 40, az Európai Unióból és az Európai Gazdasági Térségből származó tagja járult hozzá a megállapodás létrejöttéhez. 
    

Az EBA irányelvei szerint a betétbiztosítók közötti megállapodásokat december 8-ig kell megkötni.