Eltérő álláspontokat képviseltek a lengyel pártok abban a parlamenti vitában, mely során az abortusztörvény módosítását célzó két, a civil szervezetek által benyújtott, egymással ellentétes tervezetet vitattak meg.

Az életvédők törvényjavaslata teljes abortusztilalmat vezetne be, a liberális civil szervezetek kezdeményezése pedig minden megszorítás nélkül a terhesség 12 hetéig engedélyezné az abortuszt. Mindkét javaslat elmozdulást jelent az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló, abortusz-kompromisszumnak is nevezett törvényhez képest. Ez három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.
    

A parlamenti vita során mindkét polgári kezdeményezés képviselői megszólaltak. A Stop Aborcji (Stop az abortusznak) nevű életvédő szervezet szerint a tervezet a gyermekeket és a nőket egyaránt védi. “Ma, amikor a legsúlyosabb bűntettekért is egyre ritkábban jár halálbüntetés, világszerte legálisan ártatlan gyermekek millióit ölik” – mutatott rá az életvédők szószólója.
    

A liberális javaslatot ismertető Barbara Nowacka, a parlamenten kívüli Te Mozgalmad tömörülés aktivistája szerint a teljes abortusztilalom jóváhagyásával a szejm “az egyes dél-amerikai országokban alkalmazott barbár, embertelen megoldást” vezetne be. 
    

A kormányzó Jog és Igazság (PiS) nevében felszólaló Tomasz Latos képviselő bejelentette: pártja támogatja mindkét tervezeten való további parlamenti munkát, ugyanakkor megjegyezte: a liberális javaslatot a PiS a későbbiekben ellenezni fogja. Hasonló álláspontot az ellenzéki Lengyel Parasztpárt is képviselt.
    

Az életvédők javaslatát illetően Latos pozitívumnak minősítette, hogy ez nagy figyelmet fordít azon családok támogatására, melyekben beteg gyermek születik. Kifogásolta ugyanakkor a tervezet azon részét, mely nem zárja ki a terhességmegszakításon áteső nők büntetését. Szerinte nagy figyelmet kell szentelni annak, hogy a nők büntetése elmaradjon”.
    

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) szerint meg kell őrizni a jelenlegi abortusz-kompromisszumot. Ennek “minden módosítása, akár balra, akár jobbra, az ideológiai és világnézeti csatázásra buzdít” – vélte a PO nevében felszólaló Joanna Mucha képviselő.
    

A PO-ból e héten kilépett, az Európai Demokraták nevű parlamenti csoportot alapító négy képviselő népszavazást írna ki az abortusztörvényről.
    

A szintén ellenzéki Nowoczesna (Modern) párt támogatta a liberális tervezetet és kilátásba helyezte: ellenezni fogják az életvédők javaslatát.
    

Mindkét javaslatról a szejmben a továbbiakban bizottsági szinten tárgyalnak, párhuzamosan azonban a PO által benyújtott, az abortusz-kompromisszum megőrzését célzó határozatjavaslaton is dolgoznak.
    

A parlamenti vita idején a szejm épülete előtt az életvédők és a liberális civilszervezetek tüntettek, a két csoportot rendőrkordon különítette el egymástól.