Illeték-visszatérítés a termőföld után - A NAV tájékoztatása

2016.09.26. Jogi Fórum / MTI

Gyakran előfordul, hogy termőföldön vagyoni értékű jog van, ha ez a jog törvényi rendelkezésből adódóan 2014. május 1-jén megszűnt, néhány esetben kérni lehet az illeték visszatérítését - közölte az adóhatóság a honlapján.

A közlemény ismerteti: vagyoni értékű jog például a földhasználat, haszonélvezet, használat joga. Ha ez a jog termőföldre vonatkozott, és nem közeli hozzátartozó javára állt fenn 2014. április 30-án, akkor 2014. május 1-jén a törvény erejénél fogva megszűnt. 

Illeték visszatérítésre akkor van lehetőség, ha a jog hamarabb szűnt meg, mint ahogyan azt a szerződő felek eredetileg elhatározták. 

Ha a jog létrehozásakor előre meghatározták annak időtartamát, akkor ez az időpont az irányadó. (Például 10 évre létrehozott haszonélvezet 5 évnél hamarabb szűnt meg.)  

Ha a jog "bizonytalan" időre jött létre - például a haszonélvezeti jog az adott személyt életének, házasságának vagy özvegységének ideje alatt illeti meg -, akkor a jog fennállásának idejére vonatkozóan a jogszabály egy vélelmet állít fel. Az erre vonatkozó szabályokat az illetéktörvény tartalmazza, de az érintettek tájékozódhatnak róla az illetéket megállapító határozatból vagy az adó- és vámigazgatóság ügyfélszolgálatán. 

Ha a 2014. május 1-jei dátum a konkrét vagy vélelmezett időtartamok felénél hamarabbi, akkor kérhető a korábban megállapított illeték egy részének visszatérítése. Minden esetben legfeljebb annyi illeték téríthető vissza, amennyi a vagyoni érték idejéből még fennmaradt. Ha az illetéket még nem fizették meg, akkor értelemszerűen nem is jár vissza. 

Az illeték visszatérítését célszerű az adóhatóság honlapjáról (www.nav.gov.hu /"Nyomtatványkitöltő programok" menüpont) letölthető "ITV" elnevezésű nyomtatványon kérelmezni.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
ILLETÉK
NAV