A jegybank 8,5 millió forintos bírságot szabott ki a pécsi MK Trade Fórum Kft.-re engedély nélküli követelésvásárlói tevékenység miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A közleményben emlékeztetnek, hogy a jogosulatlan követelésvásárlások visszaszorítása érdekében tavaly ősszel indított vizsgálatsorozatot az MNB. Ennek keretében a jegybank több mint négyszáz pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra az eladott követelések kapcsán, több ezer ügyletet és követelésvásárlót ellenőrzött, és számos piacfelügyeleti eljárást indított.
    

A MK Trade Fórum Kft.-vel kapcsolatos jegybanki vizsgálat megállapította, hogy a társaság üzletszerű tevékenység keretében vásárolt banki és pénzügyi vállalkozástól származó követeléseket, ugyanakkor nem rendelkezett az ilyen tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel.
    

Az MNB a 8,5 millió forintos bírság kiszabása mellett azonnali hatállyal megtiltotta a társaság számára a jogosulatlan tevékenység folytatását. A bírság megállapításakor súlyosító tényezőnek minősült az MK Trade Fórum Kft. által jogosulatlanul megszerzett követelések jelentős nagysága.