Illetékesség hiányában elutasította a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) szerdai döntésében a Marshall-szigetek India, Pakisztán és az Egyesült Királyság ellen benyújtott keresetét.

A csendes-óceáni Marshall-szigetek 2014-ben arra hivatkozva indított pert az atomfegyverrel rendelkező államok ellen Hágában, hogy “a nemzetközi jogot megsértve nem tartják be a nukleáris fegyverek leszerelésével kapcsolatos kötelezettségeiket”. A szigetország a világ atomfegyverkészletének felszámolását célzó tárgyalások újrakezdését sürgette az alperesektől.
    

A korábban amerikai protektorátusként működő, alig ötvenezres lakosságú szigetcsoport területén az Egyesült Államok 1958-ig közel hetven kísérleti atomrobbantást hajtott végre, amelyek szakértők szerint tartós egészségügyi és környezeti károkat okoztak. A Marshall-szigeteki kormány ennek ellenére nem kártérítésért harcol, hanem azt akarja elérni, hogy az érintett államok lépjenek előre a leszerelés felé.
    

Az Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország, Kína, Izrael és Észak-Korea elutasította, hogy részt vegyen az eljárásában, a hágai testületnek ezért csak arról kellett döntenie, hogy illetékes-e az India, Pakisztán és Nagy-Britannia ellen benyújtott keresetek ügyében.
    

Szerdai ítéletében az ICJ elfogadta az alperesek érvelését, miszerint az ügy nem tartozik a bíróság joghatósága alá.
    

Ronny Abraham, az ügyben eljáró bírói testület elnöke hangsúlyozta, nincsen olyan jogvita a Marshall-szigetek, illetve India, Pakisztán és Nagy-Britannia között, amelyben az ICJ-nek kellene döntenie.
    

A törvényszéki közleményben rámutattak, hogy a Nemzetközi Bíróság az eléje terjesztett jogvitákat hivatott eldönteni a nemzetközi jog alapján, “a felek közötti jogvita megléte tehát feltétele az illetékességnek”.
    

Az eredetileg megvádolt országok közül Izrael, India, Pakisztán és Észak-Korea ugyan nem tagja az 1968-as atomsorompó-egyezménynek, a Marshall-szigetek szerint azonban őket is kötik az egyezmény előírásai a nemzetközi szokásjog alapján. A szerződés aláírói elkötelezték magukat arra, hogy jóhiszemű tárgyalásokat folytatnak a nukleáris leszerelés érdekében.