Hamarosan a parlament elé kerül a gyermekvédelmi törvény módosítása, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) reményei szerint még nagyobb védelmet ad a gyermekeknek.

A tárca eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte: az alapjogi biztos utóvizsgálatot rendelt el a bicskei gyermekotthonban négy évvel ezelőtt felmerült szexuális visszaélések gyanújának kivizsgálásáról szóló ombudsmani jelentéshez kapcsolódóan, hogy kiderüljön, négy év alatt milyen lépések történtek a rendszeren belül a visszaélések érdemi feltárására.
    

Az Emmi felidézte, hogy a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án szerzett tudomást a gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról, és azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen. Az igazgató szombaton elhagyta a gyermekotthonban található szolgálati lakását.
    

A minisztérium kiemelte, a kormány szigorította a gyermekvédelmi rendszert, így 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését.
    

Hozzátették, a kormány kiemelten szigorította a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben, amely szerint az ilyen bűncselekmények nem évülnek el.
    

A gyermekek érdekét szolgálja az a kormányzati törekvés is, hogy a gyerekeket ne tömeges, állami intézményekben helyezzék el, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek, így év végére a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százaléka nevelőszülőkhöz kerül és 2019-re befejeződik az intézmények megújítása és kiváltása.
    

Megjegyezték, hogy a gyermekvédelmi ellátórendszerben – nevelőotthonban, nevelőszülőknél – élő mintegy 23 ezer gyermek közül minden negyedikkel vették fel a kapcsolatot a gyermekjogi képviselők az utóbbi másfél évben az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központon keresztül.
    

Hangsúlyozták: bármilyen, gyermekek ellen elkövetett bűncselekmény elfogadhatatlan. A kormány mindent megtesz a gyermekek szexuális kizsákmányolásának és zaklatásának megelőzése és a gyermekek védelme érdekében – írták.
    

Az RTL Klub múlt szerdai esti Híradójában, majd a Házon kívül című műsorban a bicskei gyermekotthon két volt lakója névvel és arccal vállalt nyilatkozatában azt mondta, az intézet igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, őket négy, illetve nyolc éven át zaklatta.