Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti NVT Cooperation Zrt.-nek, hogy a korábban zárt körben forgalomba hozott részvényeit nyilvánosan értékesítse, és jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a társasággal szemben – közölte a jegybank.

Emlékeztetnek: az MNB az érintett értékpapírok nyilvános értékesítéséhez, illetve a tőzsdére történő bevezetéséhez szükséges kibocsátási tájékoztató és hirdetmény közzétételének engedélyezését tavaly megtagadta. Ennek ellenére a társaság részvényeinek évi 17 százalékos hozammal és visszavásárlási kötelezettség vállalásával történő nyilvános értékesítése jelenleg is zajlik.
    

Kiemelik, hogy a cég részvényeire vonatkozó értékesítési ajánlat nem felel meg a tőkepiacról szóló törvény értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalára vonatkozó rendelkezéseinek. 
    

A piacfelügyeleti eljárás során az MNB többek között azt is vizsgálja, hogy az érintett tevékenység megvalósít-e a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást.
    

Az NVT nem szerepel az MNB vonatkozó nyilvántartásaiban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet nem végezhet. Emellett nem minősül nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójának, és – tájékoztató valamint hirdetmény hiányában – értékpapírok nyilvános értékesítésre történő felajánlására semjogosult. A jegybank ezért – eddigi gyakorlatával összhangban – a társaság adatait már korábban megjelentette internetes honlapján.
    

A jegybank végzése nem érinti az NVT befektetőkkel szemben fennálló, már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét – írták.