Azonnali hatállyal megtiltotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) www.edc.hu/reszvenyek portál üzemeltetőjének, hogy internetes honlapján keresztül a delaware-i székhelyű Benefit Barcode Inc. cég részvényeit értékesítse, továbbá, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a magánszeméllyel szemben – közölte a jegybank.

A beszerzett bizonyítékok alapján a honlapot üzemeltető átlagosan 8-10 ezer dollárért értékesíti a Benefit Barcode Inc. társaság részvényeit, és azok 3 éven belüli visszavásárlására is kötelezettséget vállal.
    

Kiemelik: az internetes oldalon a cég részvényeire vonatkozó értékesítési ajánlat nem felel meg a tőkepiacról szóló törvény rendelkezéseinek. A piacfelügyeleti eljárás során az MNB azt is vizsgálja, hogy a tevékenység megvalósít-e a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást.
    

Közölték: a vizsgált személy nem szerepel az MNB nyilvántartásaiban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet nem végezhet. Emellett – természetes személyként – nem minősül nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójának, és – tájékoztató valamint hirdetmény hiányában – értékpapírok nyilvános értékesítésre történő felajánlására sem jogosult.
    

Az MNB azonnali fellépésének köszönhetően feltehetően csak elenyésző számú érdeklődő került kapcsolatba az értékesítési ajánlatot közzétevő személlyel – írták.     
    

A jegybank végzése nem érinti a magánszemély, illetve a Benefit Barcode Inc. befektetőkkel szemben fennálló, már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. Az MNB piacfelügyeleti eljárása eredményét nyilvánosan közzéteszi internetes honlapján –  írták.