Jóváhagyta a pozsonyi parlament azt az új jogszabályt, amelynek értelmében a jövőben kizárólag a rendőrség, illetve a vasúttársaság felügyelheti a közrend betartását a szlovákiai vonatokon.

Az igazságügyi minisztérium által előterjesztett jogszabállyal a tárca azoknak az önkéntes vasúti őrjáratoknak a működését akarja ellehetetleníteni, amelyeket a rendszerint szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) indított idén tavasszal.
    

A Marián Kotleba vezette LSNS, amely 14 képviselővel rendelkezik a 150 fős pozsonyi törvényhozásban, idén áprilisban indított önkéntesekből álló őrjáratokat a szlovák vasút néhány járatán, miután az Érsekújvár és Zólyom között közlekedő vonaton egy diáklányt megtámadott és bántalmazott egy roma férfi. Akciójukat azzal indokolták, hogy az ilyen és hasonló esetek mind gyakoribbak bizonyos régiókban.
    

Az LSNS vasúti őrjáratai a vonatokon utazók körében vegyes fogadtatásra talált, ám a kezdeményezést a szlovákiai politikai pártok többsége szinte azonnal elítélte. Az időközben több régióra is kiterjesztett kezdeményezéssel szemben, az azt ért kritikára reagálva a vasúttársaság is fellépett, az utazásra vonatkozó szabályozásában írásos engedélyhez kötötte vonatain a “tömegközlekedéssel össze nem függő tevékenységek” végzését. Ez a rendelkezés azonban a gyakorlatban nem akadályozta meg az őrjáratok működését, azok tagjai ugyanis hivatalosan nem végeztek rendfenntartó tevékenységet, és menetjeggyel rendelkezve szintén utasnak számítottak, legfeljebb pártszimpátiájuk volt leolvasható a rendszerint általuk viselt zöld színű pólókról.
    

A szlovák igazságügyi tárca most elfogadott új szabályozása a rendőrségre, illetve a vasút által megbízott személyekre korlátozza azon személyek körét, akik a közrend betartását a vonatokon felügyelhetik. Lucia Zitnanská szlovák igazságügyi miniszter az új szabályozásról a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek úgy nyilatkozott: az jogi szempontból felülírja a vasúttársaság hasonló értelmű szabályozását, ugyanakkor egyértelművé teszi, hogy a rendőrséget senki nem helyettesítheti az országban. Azt ugyanakkor a miniszter is elismerte: nem feltételezi, hogy a jogszabály teljesen megoldja a “problémát”.
    

Bár az új szabályozás magában hordozza az azt megsértők szankcionálásának lehetőségét is, erre a gyakorlatban aligha lehet számítani, tekintve, hogy az illegálissá tett rendfenntartás bizonyítására “intézkedés” közben kellene tetten érni az önkéntes járőröket. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy mind a járőrök bevezetése, mind az arra adott reakció inkább a politikai üzenetváltás összefüggésében értelmezhető.
    

Az igazságügyi tárca jogszabálya 98 igen szavazatot kapott a pozsonyi parlamentben, az LSNS képviselői illetve az ugyancsak ellenzéki, Boris Kollár vállalkozó vezette Mi Családunk mozgalom képviselői ellene voksoltak.
    

Az LSNS-t, amely a tavaszi parlamenti választáson első alkalommal került be a pozsonyi törvényhozásba, a szlovák sajtó rendszerint szélsőjobboldalinak jellemzi. A pártnak, amely önmagát nemzeti, keresztény és szociális eszmék mentén határozza meg, s EU- és NATO-ellenes véleményt képvisel, rendszerint 8-9 százalékos támogatottságot mérnek a közvélemény-kutatásokban.