„Nem tetszik a frizura, ki kell-e fizetnem?” - A Budapesti Békéltető Testület tanácsai a fogyasztóknak

2016.10.28. Jogi Fórum / Budapesti Békéltető Testület

Mi történik, ha fodrász nem az általunk megálmodott frizurát készíti el? Ha a kozmetikus által elkészített smink nem tetszik? Ha a tükörbe nézve elégedetlenek vagyunk a szépészeti beavatkozás eredményével?

A Budapesti Békéltető Testülethez a fogyasztók több alkalommal adtak be olyan kérelmet, melyben hasonló kérdéseket tettek fel. Amikor fodrászhoz vagy kozmetikushoz megyünk arra vágyunk, hogy szebben jöjjünk ki az üzletből, mint ahogy bementünk. Azonban sok olyan helyzet állhat elő, amikor elégedetlenek vagyunk a végeredménnyel.

Egyik esetben a fogyasztó a vállalkozás fodrász üzletében „mosás-vágás-szárítás” szépség menüt választott 5.990,-Ft vételárért. A hajmosást követően a hajvágás előtt jelezte, hogy növeszti a haját és csak minimális hajvágást kér. A vágást követően a fogyasztó nem volt elégedett a frizura formájával és kérte, hogy javítsa ki a fodrász. Ezután egy másik fodrászhoz került, aki még rövidebb hajat vágott. A fogyasztó olyan frizurát kapott, amit nem szeretett volna. Utána egy harmadik fodrász is megigazította a haját. Mivel egy vendéglátó helyen dolgozik, ezért fontos a külső megjelenése és a frizurája, ezért kérte a Vásárlók Könyvét és oda írta be a kifogásait. A vállalkozás elutasította a fogyasztó kérelmét, de a békéltető testületi eljárásban végül egyezség született és a fogyasztó visszakapta a szolgáltatásért fizetett összeget.

Egy másik esetben a sminktetoválás alig 3 hónap múlva teljesen lekopott, holott a vállalkozás azt ígérte, hogy évekig tartós marad. Ilyen esetben is lehet hibás teljesítés miatt a vállalkozástól kijavítást vagy a vételár visszafizetését kérni.

Ezekben az esetekben nincs könnyű helyzetben egy fogyasztó, hiszen a szépészeti jellegű szolgáltatások nagyon személyesek, megítélésük pedig szubjektív. Elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy magával a szolgáltatással vagy munkavégzéssel volt-e gondunk vagy a termékkel, amit használtak. Emellett azt is el kell döntenünk magunkban, hogy a „nem tetszik” érzés mellett ért-e kár minket akár konkrétan pénzben kifejezhető mértékben vagy inkább a személyiségünket érte a sérelem.

Milyen lehetőségei vannak a fogyasztónak ezekben az esetekben? Mit mond a jogszabály?

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerint a fodrász vagy kozmetikus, műkörmös vállalkozási szerződés alapján végzi a tevékenységét, amely azt jelenti, hogy ha elvégzi a kért szolgáltatást, beavatkozást, akkor jár részére a vállalkozói díj.

Amennyiben nem megfelelő minőségben készült el a frizura vagy a kozmetikai és egyéb beavatkozás, akkor hibás teljesítés címén elsősorban kérhetjük annak kijavítását, ha erre nincs mód a cseréjét, emellett árkedvezményt vagy végső esetben - a pénz visszafizetését kérhetjük.

A szépségipari szolgáltatásoknál ez annyit jelent, hogy megkérhetjük készítsen a fodrász egy másik frizurát, vágja le újra, fesse át a hajunkat. A műkörmös egy másik körmöt készítsen el vagy a kozmetikus egy új sminket tegyen ránk.

Mire figyeljenek a fogyasztók?

1.Fontos, hogy mielőtt kiválasztjuk az adott vállalkozást nézzük meg alaposan a weboldalát, a reklámját, esetleg a terméktájékoztatóját és a kiválasztott szépészeti eljárás leírását!

2. Vegyük komolyan az ilyen beavatkozások esetleges mellékhatásait is! Konzultáljunk előtte adott esetben egy szakorvossal, vagy bőrgyógyásszal!

3. Mivel a hibás teljesítés megítélése ezekben az esetekben nagyon szubjektív, ezért fényképeket készítsünk a beavatkozás előtti és az utáni állapotról, hiszen a fogyasztónak kell adott esetben bizonyítania, hogy nem megfelelő minőségben készült el a megrendelt beavatkozás!

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM
BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK