Lepecsételték az orosz főváros hatóságai az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet moszkvai irodáját.

Szergej Nyikityin, az AI – a világ legnagyobb emberi jogi szervezete – oroszországi vezetője újságíróknak elmondta, hogy a moszkvai iroda alkalmazottai szerdán munkahelyükre érkezve azt látták, hogy a bejárati ajtót feltörték, zárját lecserélték, majd hivatalosan lepecsételték.
    

Az iroda bejáratán üzenetet hagytak hátra, amely szerint a bent maradt ingóságok elszállítása érdekében a moszkvai önkormányzat vagyongazdálkodási osztályához kell fordulni. 
    

A moszkvai önkormányzatnál az RBK orosz gazdasági lap érdeklődésére “egyelőre” nem indokolták meg, hogy miért zárták be az irodát, és miért kapcsolták le annak áramellátását és riasztórendszerét.
    

Nyikityin a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy az AI 20 éven át bérelte az irodát a fővárostól, és mindig pontosan fizette a díjat. Mint mondta, fogalma sincs arról, hogy mi az intézkedés oka, és a reklamáció számára megadott telefonszámon senki sem jelentkezik.
    

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a Kremlnek nincs információja a történtekről.
    

Jogvédő szervezetek az elmúlt években többször panaszkodtak hatósági nyomásgyakorlásra Oroszországban.