A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet számára folytatott propaganda vádjával állt bíróság elé kedden Isztambulban Erol Önderoglu, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi civil szervezet törökországi képviselője és Sebnem Korur Fincanci, a török Emberi Jogok Alapítvány (IHV) elnöke, igazságügyi szakértő – írta a Dogan török hírügynökség.

A per két másik vádlottja, Ahmet Aziz Nesin író-újságíró és Inan Kizilkaya, az Özgür Gündem című kurdbarát napilap felelős szerkesztője nem ment el az első ülésre, ezért a tárgyalást elhalasztották. Nesin külföldön tartózkodik. A teremben 15 védőügyvéd volt jelen. A vádlottakra 2 és 14,5 év közötti börtönbüntetést kért az ügyészség.
    

A törvényszék azzal vádolja őket, hogy tavaly májusban részt vettek az Özgür Gündemnek a kurd ügyet érintő egyik szolidaritási kampányában. Az újságot idén augusztus közepén betiltották.
    

A bíróság épülete előtt egy kisebb csoport tiltakozott. “Töröljék el a rendkívüli állapotot” – szerepelt az egyik transzparensen.     

Törökországban a július 15-i puccskísérlet után vezettek be rendkívüli állapotot, amelynek keretében a kormány törvényerejű rendeletekkel irányítja az országot. Az ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a vezetés arra használja fel a helyzetet, hogy leszámoljon mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat.
    

Fincanci a jelenlévőknek elmondta: Törökországban az emberi jogokért vívott harc felett hoznak ítéletet. “Azt kívánjuk, hogy a média szabadon számolhasson be a hírekről, mivel Törökországban egy ideje eltörölték az információhoz való hozzáférés jogát és az emberek nem tudják az igazságot” – mondta. Fincanci elítélte, hogy a török hatóságok már több mint 140 újságírót tartanak fogva és sajtóorgánumok százait zárták be.
    

Önderoglut, Fincancit és Nesint idén június 20-án helyezték előzetes letartóztatásba. Az eset Törökországban és külföldön is tiltakozási hullámot váltott ki. 10 nap után feltételesen szabadlábra helyezték őket.
    

Törökország a 151. helyet foglalja el az RSF 180 ország sajtószabadsági szintjét összesítő listáján.
    

Az Európai Unió szerint a török terrorellenes törvény túl tágan értelmezi a terrorista fogalmát, amely sokszor újságírókra, egyetemi tanárokra, üzletemberekre és politikusokra is kiterjed. Törökország még a török állampolgárok schengeni vízummentességéért sem hajlandó enyhíteni a szigort.