Az Európai Védelmi Ügynökség költségvetésének emeléséről állapodtak meg az uniós tagállamok védelmi miniszterei Brüsszelben.

Az európai hadiipari fejlesztések összehangolására szolgáló ügynökség büdzséjét most fogják először növelni 2010 óta, szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy a tanácsülésen az Egyesült Királyság ezúttal nem akadályozta meg az emelést.
    

A költségvetés növelése mindazonáltal inkább szimbolikus jelentőségű, az EDA az ideinél 1,6 százalékkal több pénzből, 31 millió euróból gazdálkodhat 2017-ben. Az ügynökség 6,5 százalékos emelést szeretett volna elérni sajtóhírek szerint.
    

A tanácsülés résztvevői emellett a közös uniós katonai műveletek, illetve az Európai Unió és a NATO közötti együttműködés erősítésének kérdését is megvitatták, a tanácskozás ezen részén Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkár is jelen volt.
    

A szakminiszterek hétfőn abban egyeztek meg, hogy az Európai Uniót a jelenleginél függetlenebbé kell tenni az Egyesült Államoktól a védelempolitika terén.
    

Az Európai Védelmi Ügynökséget 2004-ben hozták létre azzal a céllal, hogy javítsa az EU védelmi képességeit – különösen a válságkezelés területén -, előmozdítsa a fegyverkezési együttműködést, megerősítse az uniós védelmi ipar alapjait, versenyképes európai védelmi felszerelési piacot teremtsen, illetve támogassa a kutatást, a kontinens védelmi ipari és technológiai potenciáljának megerősítése érdekében.