A lengyel szejm csökkentette a nyugdíjkorhatárt - 60 évesen mehetnek nyugdíjba a nők

2016.11.17. Jogi Fórum / MTI

Megszavazta szerdán a lengyel szejm a nyugdíjkorhatár csökkentését előirányzó törvényt, melynek értelmében jövő év októberétől a nők 60, a férfiak pedig 65 évesen élhetnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) egyik fő programpontját jelentő új jogszabályt a párt jelöltjeként megválasztott Andrzej Duda elnök terjesztette be tavaly. A törvény mellett az összes jelenlévő PiS képviselő mellett az ellenzéki Kukiz´15 többsége szavazott. A többi ellenzéki párt közül a Polgári Platform (PO), valamint a Nowoczesna (Modern) többségükben nemmel szavaztak, a Lengyel Parasztpárt (PSL) tartózkodott.
    

A törvény lényegében a 2013 elejéig érvényes szabályokat állítja vissza. Az előző kormány három évvel ezelőtt 67 évben szabta meg a nyugdíjkorhatárt, amelyet fokozatosan - a nők esetében 2040-ig, a férfiak esetében 2020-ig értek volna el.
    

A parlamenti vita során a PSL az ellen tiltakozott, hogy a gazdáknak szánt kedvezményes társadalombiztosításban (KRUS) részesülők számára ugyanaz a nyugdíjkorhatár lesz érvényes, mint amelyik az általános biztosítást befizetőkre vonatkozik. Eddig a KRUS-biztosítás a nők számára 55 évesen, a férfiak számára 60 évesen tette lehetővé a nyugalmazást. Ez a kivétel azonban az eddig érvényes törvény értelmében is megszűnt volna 2017 végétől.
    

A PSL, valamint a szakszervezetek azt javasolták, hogy életkortól függetlenül a 40 éves szolgálati idő is nyugalmazásra jogosítson. Ezt a módosító javaslatot azonban a parlament elvetette.
    

A PO, valamint a Modern a parlamenti vita során úgy érvelt a nyugdíjkor újbóli csökkentése ellen, hogy ez a társadalom elöregedése miatt a nyugdíjrendszer összeomlását eredményezi, a lengyeleknek "nyomorúságos nyugdíjból" kell majd megélniük. 
    

Lengyelországban jelenleg 882 zloty (mintegy 62 ezer forint) a minimális nyugdíj, ezt a jövő év márciusától 1000 zlotyra (mintegy 70 ezer forintra) emelik. Az új törvény alapján a csökkentett nyugdíjkor elérése után a nyugdíj mellett is lehet munkát vállalni.
    

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhelyettes, pénzügy- és fejlesztési miniszter szerint a nyugdíjkorhatár csökkentésével járó, évi 10 milliárd zlotyt (700 milliárd forint) érő költségvetési kiadásokat mindenekelőtt a különféle adók hatékonyabb behajtásából fogják fedezni.
    

Morawiecki október végén elmondta: a törvényt úgy építik fel, hogy ez ne gyengítse a lengyel munkaerőpiacot, valamint közvetve ne lassítsa a gazdasági növekedést. Lengyelországban az utóbbi hónapokban folyamatosan csökken a munkanélküliségi ráta, októberben 8,2 százalékos volt.
    

A jogszabályt még a lengyel szenátusnak és az államfőnek kell jóváhagynia.

  • kapcsolódó anyagok
NYUGDÍJ
LENGYELORSZÁG