Keresetet indít az Európai Unió Bíróságánál Magyarországgal szemben a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által működtetett Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) ügyében az Európai Bizottság – tájékoztatott a brüsszeli testület a novemberi kötelezettségszegési eljárásokról kiadott közleményében.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az uniós bírósághoz eljuttatott kereset a kötelezettségszegési eljárás következő lépése. Véleményük szerint a magyar mobilfizetési rendszer szabályozása kizárólagos jogot biztosít a üzemeltetőnek szolgáltatás nyújtására.
    

A bizottság kilenc tagállamot szólított fel, hogy szüntessék  meg az indokolatlan akadályokat  a szolgáltatások belső piacán.
    

A bizottság lépéseket tesz Magyarország mellett Ausztriával, Belgiummal, Ciprussal, Dániával, Németországgal, Olaszországgal, Litvániával és Spanyolországgal szemben azzal az indokkal, hogy a belső piacon nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó nemzeti jogszabályaik túlzó és indokolatlan akadályokat támasztanak.
    

Az EB álláspontja szerint az érintett tagállamoknak az egyes szolgáltatókra vonatkozó előírásai ellentétesek a szolgáltatási irányelv rendelkezéseivel.
    

A piacra újonnan belépők előtt álló ilyen akadályok fölöslegesen gátolják, hogy a belföldi  és a külföldi szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások magas minőséget érjenek el, és a gyakorlatban gyakran megfosztják a fogyasztókat a versenyképes áron nyújtott szolgáltatásoktól – hangsúlyozta a bizottság.
    

A tagállamoknak két hónap áll rendelkezésükre, hogy értesítsék a bizottságot a helyzet orvoslása érdekében hozott intézkedésekről.
    

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében vizsgálja a nemzeti mobilfizetési rendszerre vonatkozó magyar szabályozást.
    

2014-ben az uniós kötelezettségszegési eljárás második szakaszát jelentő “indoklással ellátott vélemény” formájában felszólította Magyarországot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekben.
    

2014. július 1-jétől országosan egységes mobilrendszeren – a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és szerződött partnerein – keresztül lehet fizetni a parkolásért és az autópálya használatért.