Novemberben olyan személyi kölcsönök jelentek meg a piacon, amelyek kamata alacsony, 7 százalék alatti, márpedig ez inkább a drágább lakáshiteleknél megszokott szint – derül ki a BankRáció.hu összeállításából. A személyi hitelek bővülő piacán fokozódik a verseny, ezért érdemes összehasonlítani a különböző konstrukciókat.

A lakossági hitelezés növekedésnek indult az idén, mind a lakáshiteleknél, mind a személyi kölcsönök esetében nőtt az újonnan folyósított hitelek összege. A jegybanki adatok szerint az idei első félévben 47 százalékos volt a bővülés a személyi kölcsönöknél. A BankRáció.hu is érzékeli a piaci élénkülést, ebben az évben 87 százalékkal többen érdeklődtek a személyi kölcsönök iránt. Az érdeklődőknek pedig a 49 százaléka a legolcsóbb személyi kölcsönök egyikét igényelte.

A személyi kölcsönök piacának a karácsonyi bevásárlások, ezen belül  a november végi árleszállítások lökést adhatnak. Ebben az időszakban ugyanis megjelennek olyan termékek, például egy-egy nagyobb értékű, a korábbinál energiatakarékosabb háztartási gép, amelyre valóban szükség van, ezek megvásárlásához adott esetben a személyi kölcsönök is fedezetet nyújthatnak. Nem véletlen, hogy novemberben a piacon megjelentek a korábbinál kedvezőbb ajánlatok. Vannak már olyan személyi kölcsönök, amelynek kamata 7 százalék alatti, teljes hiteldíjmutatójuk (thm)  pedig alig több mint 8-8 százalék. Márpedig ez ritka, inkább a drágább lakáshiteleknél jellemző szint – derül ki a BankRáció.hu összeállításából. A piaci átlagok alapján a lakáshitelek 5-6 százaléknál tartanak, persze ennél drágább 6-9 százalékos lakáshitelek is vannak, míg a személyi kölcsönök átlagkamata több mint 15-16 százalék. A két hiteltípus közötti jelentős különbséget a mögöttük álló fedezet magyarázza. Bár mindkét hitel esetében a hitelfelvevő jövedelme jelenti az elsődleges fedezetet, ám a lakáshitelnél másodlagos fedezetként ott van az ingatlan is, ami a személyi kölcsönnél nincs.

Feltételeket kell teljesíteni az olcsó személyi kölcsönhöz

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint ritka a hitelpiacon, hogy elérhetőek legyenek olyan személyi hitelek, amelyek kamata és thm-je a drágább lakáshitelek kategóriájában van. Azt is hozzátette, hogy a novemberben megjelent 8 százalék körüli thm-es személyi kölcsönök persze nem mindennaposak. Sőt, ezek felvételéhez feltételeket támaszthat a bank, például sok esetben nettó 250-300 ezer forintos fizetés kell hozzájuk, igaz ez sok esetben két átlagos jövedelemből is teljesíthető Az új személyi kölcsönök kamataiból az is látható, hogy a piaci verseny fokozódik.

Ugyanakkor jelentős különbségek vannak a személyi kölcsönök között. Egy 8,2 százalékos thm-mel  folyósított, 5 éves futamidejű 1 millió forintos személyi kölcsön havi törlesztőrészlete 19 800 forint, a teljes  visszafizetendő összeg pedig 1,2 millió forint. Ezzel szemben egy drágább, 24 százalékos thm-es ajánlat esetén már a havi törlesztés 28 ezer forint, összesen pedig majdnem 1,8 millió forintot kell visszafizetni. Az ilyen eltérések miatt érdemes felmérni a piacot, és legalább 10 bank ajánlatát megnézni a hitelfelvétel előtt, illetve online hitelkalkulátorokat használni Továbbá nem csak a saját banknál kell érdeklődni, mert szinte biztos, hogy nem ott kapjuk a legolcsóbb ajánlatot.

Gergely Péter szerint a személyi  kölcsönök piacán látható élénkülés hozzájárul a lakossági fogyasztás és a kiskereskedelmi forgalom bővüléséhez, ezen keresztül a gazdasági fejlődéshez. A BankRáció.hu-nál nem tartanak attól, hogy a jövőben túlzottan eladósodnának a háztartások. Egyfelől a válság óta tudatosabb, óvatosabb lett a lakosság, ráadásul a szabályozás is meggátolja, hogy túlzott terheket vállaljanak a háztartások, ugyanis a jövedelmük 50 százalékát nem haladhatja meg a törlesztésekre fordított összeg. Gergely Péter szerint bár a szabály 50 százalékot enged, érdemes óvatosabban elkészíteni a családi költségvetést, és csak a nettó jövedelem 30-40 százalékáig eladósodni, mert ez kiszámíthatóbb, biztonságosabb megoldást jelent.