Bűnvádi eljárást indított a bukaresti első kerületi ügyészség Ovidiu Miculescu, a Román Rádiótársaság (SRR) elnök-vezérigazgatója ellen, akit – a közszolgálati médium más jelenlegi és volt igazgatótanácsi tagjaival együtt – hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel gyanúsítanak.

Múlt szerdán több házkutatást is tartottak az ügyészek a SRR, illetve egym a médiummal üzleti kapcsolatban álló utazási iroda telephelyein. Az ügyészek azt gyanítják, hogy 2011 júliusa és 2014 januárja között a terheltek törvénytelenül kötöttek közbeszerzési szerződéseket bizonyos cégekkel, 400 ezer lejnyi (28 millió forint) jogosulatlan haszonra téve szert ezek nyomán – közölte az Agerpres hírügynökség.
    

A Romania Libera című lap úgy értesült, hogy az összegből első osztályú repülőjegyeket vásároltak Miculescunak és a rádió más vezetőinek.
    

A tizenegy gyanúsítottat érintő ügyben többek között Demeter András volt elnök-vezérigazgató, jelenlegi igazgatótanácsi tag is érintett, akit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelölt a testületbe. Demeter a Marosvásárhelyi Rádiónak nyilatkozva korábban elutasította az ügyészek vádjait, miszerint az igazgatótanácsi tagok törvénytelen haszonban részesültek volna döntéseik révén.
    

Minden igényelt szolgáltatást törvényesen megkötött civil szerződés előzött meg, amely a munkavégzést és kifizetést lehetővé tette – hangsúlyozta a SRR volt elnök-vezérigazgatója.
    

Az ügy mind a 11 gyanúsítottját rendőrök állították elő a múlt heti házkutatás alkalmával, az első kerületi ügyészség azonban nem kezdeményezett ellenük más kényszerintézkedéseket.