Új szabályokat terjesztett elő az Európai Bizottság (EB) az elszámolóházak helyreállításáról és szanálásáról, a javaslat célja, hogy szükség esetén hatékonyan lehessen kezelni az ezen intézményekkel kapcsolatban jelentkező problémákat.

A bizottság közleményében emlékeztetett: még nincs uniós szintű szabályozás arra az esetre, ha az elszámolóházak nehéz helyzetbe kerülnének vagy csődbe jutnának, és ezért rendezett helyreállításuk vagy szanálásuk válna szükségessé.
    

Az elszámolóházak közvetítőként járnak el a pénzügyi eszközök ügyleteinek egyszerre mindkét oldalán, hozzájárulva az üzleti kockázatok kezeléséhez. Jelentőségük határozottan megnőtt az utóbbi években, forgalmuk csaknem megkétszereződött világszerte.
    

A válság során egyértelműen kiderült, hogy akár egyetlen jelentős pénzügyi intézmény csődje a teljes rendszer működését veszélyeztetheti, és a gazdaság egészében visszafoghatja a növekedést. Az európai hatóságokat ezért megfelelő hatáskörrel kell felruházni, hogy az elszámolóházak csődje esetén közbeavatkozhassanak és rendezett módon kezelhessék a helyzetet – figyelmeztetett az uniós bizottság.
    

“A ma elfogadott javaslat célja, hogy helyreállítási és szanálási keretet biztosítson a pénzügyi rendszer szempontjából rendszerszinten fontos elszámolóházaknak, és ezáltal biztosítsa azok kritikus funkcióinak megőrzését és a stabilitás fenntartását, továbbá hozzájáruljon annak elkerüléséhez, hogy a kellő szerkezetátalakítás és szanálás költségei az adófizetőket terheljék” – olvasható a kommünikében.
    

Valdis Dombrovskis, az EB alelnöke szerint “a javaslat megerősíti Európa pénzügyi rendszerét és az adófizetők védelmét, mivel biztosítja, hogy kezelni tudjuk a nehéz helyzetbe kerülő elszámolóházakat”.
    

“Az elszámolóházak határokon átnyúlóan működnek és alapvetően hozzájárulnak a kockázatok csökkentéséhez. A megfelelő szabályokkal fel kell készülnünk ugyanakkor arra az eshetőségre – akármilyen kicsi is a valószínűsége -, hogy az elszámolóházak csődbe juthatnak” – hangsúlyozta Jyrki Katainen munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős uniós biztos.