Vádemelés a volt belügyminiszter és szenátusi házelnök ellen - A román korrupcióellenes ügyészség jár el az ügyben

2016.11.29. Jogi Fórum / MTI

Vádat emelt a román korrupcióellenes ügyészség hétfőn Vasile Blaga volt belügyminiszter és szenátusi házelnök ellen, aki szeptemberben az eljárás miatt mondott le a román liberális párt éléről.

Blagát befolyással való üzérkedés gyanújával állítják bíróság elé. A korrupcióellenes ügyészek szerint 2011 és 2012 között az azóta a legnagyobb román jobbközép pártnak számító Nemzeti Liberális Pártba (PNL) beolvadt Demokrata Liberális Párt (PDL) főtitkáraként négy alkalommal összesen 700 ezer euró kenőpénzt kapott egy vállalkozótól. 
    

Az ügyészek szerint Blaga a párt második embereként befolyását kihasználva elintézte, hogy ezért cserében a vállalkozó cégei szerződést kapjanak két állami vállalattól. Blaga a PDL akkori alelnökén, Gheorghe Stefanon keresztül kapta meg a pénzt. Stefant korábban egy másik perben börtönbüntetésre ítélték. A pénz egy része a PDL kasszájába került az ügyészek szerint.
    

Blaga szeptember végéig a PNL társelnöke volt, erről a tisztségéről azt követően mondott le, hogy tudomására hozták az ellene indított bűnvádi eljárást. Akkor a jobboldali erő kampányfőnöki tisztségéből is távozott.
    

Románia több kormányának is tagja volt, a belügyminiszteri tisztséget előbb a liberális Calin Popescu Tariceanu kabinetjében 2004 és 2007 között töltötte be, majd 2009 és 2010 között az Emil Boc vezette kormányban. 2011 és 2012 között a szenátus elnöki tisztségét is ellátta. Traian Basescu egykori román elnök egyik bizalmasa, kampányfőnöke volt.
 

  • kapcsolódó anyagok
KORRUPCIÓ
ROMÁNIA