Felmentette a madridi bíróság azt a biztonsági őrt, aki merényleteket szimulált János Károly és IV. Fülöp spanyol uralkodók, Mariano Rajoy miniszterelnök, több kormánytag, és a Real Madrid focistái ellen.

A férfi éveken át több különböző, nagyszabású és kiemelt biztonsági fokozatú nyilvános esemény alkalmával bérelt szállodai szobákat a spanyol fővárosban, az épületekbe minden gond nélkül több lőfegyvert is magával vitt, az ablakból pedig észrevétlenül célba vette a lehetséges áldozatokat.
    

A ravaszt sosem húzta meg, az esetekről viszont felvételeket készített, amelyetek eljuttatott például a nemzetbiztonsági hivatalnak, a belügyminisztériumnak, a királyi háznak és a parlamenti pártoknak.
    

A biztonsági őrként dolgozó férfi célja az akcióval az volt, hogy felhívja a figyelmet a biztonsági rendszer hiányosságaira, a hibás személyvédelemre.
    

A bíróság ezt figyelembe véve döntött a felmentés mellett, indoklásában azt is kiemelte, hogy a férfi érvényes engedéllyel rendelkezik minden birtokában lévő fegyverre.
    

A szimulációt pedig bizonyítja az is, hogy több esetben nem igazi puskát, hanem fegyverutánzatot használt a videók készítésekor – mondta ki a bíróság.
    

A férfi állítása és a felvételek tanúsága szerint lelőhette volna János Károly királyt 2012-ben, és 2013-ban is az október 12-i nemzeti ünnep alkalmából tartott felvonuláson. VI. Fülöp ellen pedig akár már a beiktatása napján merényletet követhetett volna el a kongresszus épületénél. Arra is volt példa, hogy az egyik szállodába hét darab fegyvert csempészett be.