Változtatást kezdeményezett a közlekedéssel összefüggő törvénymódosításokon a kisajátítási érték pontosítása céljából az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön. Emellett változtatásokat fogadtak el az energetikai törvények árszabályozási célú módosításához, a mozgóképtörvény módosításához és a hivatalos statisztikáról szóló törvényjavaslathoz is.

A törvényalkotási bizottság a közlekedéssel összefüggő törvények módosításán egy olyan változtatást kezdeményezett, amellyel elkerülhető, hogy egy kisajátítási eljárás során az ingatlan övezeti besorolásának változtatása miatt egy tulajdonos számára a ténylegesnél magasabb kártalanítási összeget kelljen kifizetni. A változtatás kimondja, hogy ha egy ingatlan övezeti besorolását kifejezetten a beruházás, mint közérdekű cél érdekében módosítják, akkor a kártalanításkor az ingatlan módosítást megelőző forgalmi értékét kell figyelembe venni. Mindezt a jogszabály-módosítás hatályba lépését követően kezdődő ügyekre lehet alkalmazni. 
    

A bizottság ülésén Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) annak a véleményének adott hangot, hogy a törvénymódosításra a felcsúti kisvasútépítés miatt van szükség, Aradszki András, a fejlesztési tárca államtitkára azonban leszögezte: az előterjesztésnek semmi köze nincs az említett projekthez. 
    

A közlekedési törvénymódosítás egy másik változtatása értelmében a halászati őrök a jelenleginél nagyobb számban használhatnak motoros hajókat a halállomány hatékonyabb védelme érdekében olyan helyeken, ahol eddig ez számukra jórészt tiltott volt, például a Ráckevei-Dunaágon vagy a Tisza-tavon. Egy, a bizottság által támogatott módosítás egyértelműsíti, hogy a vasúti járművek esetén mely adatokat kell nemzetbiztonsági érdekből védeni. 
    

A bizottság a fideszes Németh Szilárd és Galambos Dénes által beterjesztett energetikai törvények árszabályozási célú módosításához is elfogadott változtatásokat. Eszerint az energetikai hivatal elnöke által meghatározott bizonyos díjakat és alkalmazásuk szabályait a szolgáltatóknak legkésőbb a külön díjak alkalmazhatósága előtt egy nappal kell közzétennie a honlapján és az ügyfélszolgálaton. 
    

A mozgóképtörvény változtatása a bizottság által elfogadottak értelmében úgy módosulna, hogy a társasági adókból a Magyar Nemzeti Filmalap számára nyújtott támogatások maximális összegét kormányrendelet határozza meg 2017-től, tekintettel a kormány bürokráciacsökkentési szándékára. Egy másik változtatás értelmében az idei támogatások összege emelkedhet az előre meghatározotthoz képest, ám a többletet az adóhatóságnak már nem kell kiegészítenie.