Az Állami Számvevőszék csütörtökön sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra az első hat megyei múzeumról szóló jelentéseit. Az ÁSZ mind a 19 megyei hatókörű városi múzeumot ellenőrzi, így átfogó képet ad majd a kulturális vagyonvédelmi szempontból kiemelt intézmények irányítási rendszeréről, illetve pénzügyi és vagyongazdálkodásáról. Az ÁSZ azt is értékeli, hogy a múzeumok alaptevékenységének részét képező kulturális javak nyilvántartásáról gondoskodtak-e, azok állományvédelmét és vagyonbiztonságát biztosították-e, például a kölcsönzések esetében.

Magyarország Alaptörvénye szerint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége. A megyei hatókörű városi múzeumok, valamint a központi költségvetési intézményként működő múzeumok kulturális szempontból meghatározó jelentőségűek mind a földrajzi elhelyezkedésüket, mind az ellátott feladatokat, valamint látogatottságukat tekintve. Pénzügyi és vagyongazdálkodásuk meghatározza a közfeladatok ellátását, a kulturális örökséghez tartozó javak védelmét és megőrzését, valamint a nyilvánosság számára történő hozzáférhetőség biztosítását.

A megyei hatókörű városi múzeumként működő szervezetek 2011-től több alkalommal jelentős szervezeti és gazdálkodási átalakuláson mentek keresztül. Az ellenőrzéseket indokolta továbbá, hogy az Állami Számvevőszék korábban még nem végzett ehhez hasonló átfogó ellenőrzést a megyei múzeumoknál.

A 2011 és 2014 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzések célja annak megállapítása, hogy a megyei múzeumi rendszer átalakítása, az intézményfenntartói rendszerben végbement változások előkészítése és végrehajtása megalapozottan, szabályszerűen történt-e; a megyei hatókörű városi múzeumok és jogelődjeik pénzügyi- és vagyongazdálkodása, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, valamint az irányító szervi feladatok ellátása szabályszerűen történt-e. Az ÁSZ azt is értékeli, hogy a múzeumok alaptevékenységének részét képező kulturális javak nyilvántartásáról gondoskodtak-e, azok állományvédelmét és vagyonbiztonságát biztosították-e, például a kölcsönzések esetében.

Az első hat jelentést 2016. december 8-án sajtótájékoztatón mutatja be az Állami Számvevőszék. Warvasovszky Tihamér alelnök és Pető Krisztina felügyeleti vezető ismertetik majd az ellenőrzések megállapításait, tapasztalatait.

Csütörtökön fejeződik be a debreceni Déri Múzeum, a győri Rómer Flóris Múzeum, a nyíregyházi Jósa András Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeum, a szekszárdi Wosinszky Mór Múzeum és a szolnoki Damjanich János Múzeum ellenőrzése. A megyei sajtóorgánumok számára az ÁSZ úgynevezett elektronikus sajtótájékoztatót is szervez, így biztosítva a kérdezés lehetőségét. A további 13 megyei hatókörű városi múzeumról szóló jelentést az ÁSZ ütemezetten hozza majd nyilvánosságra a következő hetekben.