Cegléden 2016. november hónapban a „Nyitott Bíróság” program keretében három középiskolába látogatott el összesen négy bíró és két bírósági titkár, ahol kilenc osztályfőnöki órán, körülbelül 180 diáknak tartottak tájékoztató előadást.

A Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskolában dr. Varga-Szombath Anita és dr. Karasz Zsuzsanna bírónők 10-én két osztályban és 15-én egy osztályban mutatták be a bírósági szervezetrendszert. 

A Kossuth Lajos Gimnáziumban két osztályban dr. Gesztesi Kinga és dr. Hazafi Hildegárd bírónők, illetve két másik osztályban dr. Mócza Réka és dr. Mihálka György bírósági titkárok tartották az ismertetést. Végül ebben a hónapban 29-én a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumban két osztályban dr. Mócza Réka és dr. Mihálka György bírósági titkárok előadása tette különlegessé a középiskolai tanórát.

Az ismertetések során szó esett a hatalmi ágak szétválasztásáról, bírósági szervezetrendszerről, a bíróságon dolgozókról, a bírói kinevezéshez vezető útról, a legfőbb jogágakról, azok eljárásrendjéről, részletesebben az első és másodfokról, az illetékesség-hatáskör fogalmáról, a bírói döntéshozatalról, a tárgyalás rendjéről, viselkedési normákról, a tárgyaláson részt vevő személyekről, illetve ezt színesítette alkalmanként egy-egy a fiatalokat érintő szabálysértési, illetve büntetőügy rövid ismertetése. A diákok többször kérdeztek, például tablet vásárlás után felmerült vitarendezésről, gyermekelhelyezéssel és Facebook bejegyzésekkel kapcsolatban, valamint a pofozkodás esetleges bírósági következményeiről.