A csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteit nyitotta meg Szerbiával és Montenegróval az Európai Unió.

A tájékoztatás szerint az Európai Unió Tanácsának általános ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek brüsszeli tárgyalásán Montenegróval két fejezetet, a mezőgazdasággal és vidékfejlesztésről szóló 11., valamint a szociálpolitikáról és foglalkoztatásról szóló 19. fejezetet nyitották meg. Emellett a miniszterek megerősítették az élelmiszer-biztonsági, állat- és növény-egészségügyi politikát tartalmazó, valamint a halászattal foglalkozó 12. és 13. csatlakozási fejezeteket.
    

Az Európai Unió Montenegróval immár 26 fejezetet megnyitott a 35-ből, kettőt pedig már ideiglenesen le is zárhattak a tárgyaló felek.
    

Szerbia esetében a közbeszerzést szabályzó 5., valamint a tudományról és kutatásról szóló 25. fejezetet nyitották meg a politikusok.
    

A két újabb fejezettel immár 6 csatlakozáshoz szükséges fejezetet nyitott az Európai Unió Szerbiával, egyet pedig már ideiglenesen le is zárhatott.
    

A tárgyalás részleteit ismerő uniós források tájékoztatása szerint a keddi ülésen az oktatásról és művelődésről szóló 26. uniós tárgyalási fejezetet is megnyitotta volna az EU Szerbiával.
    

A fejezetek megnyitásához azonban a tagországok beleegyezésére van szükség, és Horvátország nem adott zöld jelzést az oktatásról szóló fejezet megnyitására, úgy véli ugyanis, hogy Szerbiában nem adott minden feltétel a kisebbségi oktatáshoz, példaként a tankönyvek szerbről horvátra fordításának hiányosságait említette. Szerbia lakosságának kevesebb mint egy százaléka horvát, Zágráb viszont a kisebbségvédelem fejlesztését tartja Belgrád egyik legfontosabb feladatának. 
    

Horvátország nyár elején az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23. tárgyalási fejezet megnyitását akadályozta meg, akkor is a kisebbségi jogok hiányosságaira hivatkozott. A fejezet végül júliusban megnyílhatott.