Új házszabályt, más néven eljárási szabályzatot fogadott el az Európai Parlament (EP) az átláthatóság és a hatékonyság javítása érdekében, valamint, hogy a parlament és munkája elszámoltathatóbb legyen az állampolgárok felé – közölte az EP sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint a módosítások az uniós parlament működésének számos területét érintik.
    

Az átláthatósági nyilvántartásra vonatkozóan szigorították a lobbistákkal való kapcsolattartás szabályozását. A képviselők eddig is kötelező, erre vonatkozó nyilatkozatának a jövőben részletesebbnek kell lennie, amelyet rendszeresebben ellenőriznek majd. A korábbi képviselők kötelesek lesznek tájékoztatni a parlamentet, ha a későbbiekben lobbistaként vállalnak munkát.
    

A magatartási kódex megerősíti a fizetett lobbitevékenység minden formájának egyértelmű tilalmát a képviselők számára.
    

A jogalkotási munka jobb átláthatósága érdekében az intézményközi tárgyalások lefolytatása esetén nem csak az illetékes bizottság, hanem teljes parlamenti jóváhagyásra lesz szükség.
    

A magatartási szabályok megszegése esetén alkalmazandó intézkedések házszabályi módosítása rögzíti, hogy nem megengedett semmiféle rasszista és rágalmazó kijelentés, idegengyűlölő nyelvezet használta, vagy erre utaló magatartás, amely gátolja a zavartalan parlamenti munkát.  A szabály megsértése súlyos büntetést von maga után.
    

A parlament ügyrendjével kapcsolatban a rendkívüli vita szabályaira vonatkozóan a továbbiakban minden politikai csoport egy, vagy legfeljebb két aktuális témát javasolhat a parlament plenáris ülésének napirendjébe. 
    

A plenáris ülések szavazásai esetében a továbbiakban nem a vitát megelőzően neveznek ki az egyes bizottságok élére elnököt, vagy alelnököt. Ehelyett a következő választási ciklusban képviselőcsoportok által elfoglalt képviselői helyek száma szerint töltik be a posztokat.
    

A parlamenti munka hatékonyságának javítása érdekében korlátozták az írásbeli kérdések, állásfoglalási indítványok és a név szerinti szavazások iránti kérelmek számát.
    

A módosítás végezetül ésszerűsítette a szavazati küszöböt az eddigi harminchét szavazatról háromra csökkentve.
    

Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a néppárti frakció alkotmányügyi koordinátora közleménye szerint az új uniós parlamenti házszabály hosszadalmas, két éves szakmai előkészítő munkát igényelt.
    

Arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg elméletben a képviselők egyetértettek a változtatásokkal, addig a gyakorlatban ez némelyeknek már “nincs ínyére”.
    

“Elutasítani ezt a professzionális munkát felér a legrosszabb fajta populizmussal, azzal a populizmussal, amit más kontextusban ugyan, de nap, mint nap visszautasítanak ebben a házban” – fogalmazott a képviselő.
    

Az új eljárási szabályzatnak köszönhetően a parlament még elszámoltathatóbb, feladataira még fókuszáltabb lesz – hangsúlyozta a néppárti képviselő.