A korábbi hírekkel ellentétben nem módosította a román kormány csütörtöki ülésén az adótörvény rendelékezéseit, így január 1-jétől újabb adócsökkentések léphetnek hatályba.

A bukaresti szakértői kabinet csütörtökön tartotta utolsó ülését teljes jogkörrel, jövő héttől ugyanis csak ügyvivői mandátummal rendelkezik az új kabinet beiktatásáig. Romániában vasárnap tartottak parlamenti választásokat. 
    

Anca Dragu pénzügyminiszter elmondta, nem módosították az adótörvény rendelkezéseit, ami azt jelenti, hogy a január 1-jétől hatályba lépő újabb adócsökkentéseket nem halasztották el. Így például az általános forgalmi adó egy százalékponttal, 19 százalékra csökkenhet. 
    

A hét elején a választásokat megnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea kérte Dacian Ciolos miniszterelnöktől több adócsökkentő intézkedés halasztását. Dragnea arra hivatkozva kérte például az egy százalékpontos áfacsökkentés halasztását, hogy a PSD 2018-tól 2 százalékponttal, 18 százalékra akarja mérsékelni ezt az adónemet.
    

Jelenleg nem világos, hogy az új kormányt sikerül-e még az idén beiktatni, a PSD ugyanis nem javasolt miniszterelnök-jelöltet. Dragnea egy csütörtök este tartott sajtótájékoztatón leszögezte, függetlenül attól, hogy mit tett eddig a jelenlegi kormány, ők saját gazdaságpolitikájukat vezetik be kormányzásuk során. Arra viszont nem tért ki, hogy konkrétan az áfacsökkentést szándékukban áll-e halasztani. 
    

Romániában a gazdasági válság miatt 2010-ben emelték 19 százalékról 24 százalékra az áfát, amelyet idén januárban csökkentettek 20 százalékra.
    

A jelenleg hatályos adótörvény az áfacsökkenés mellett eltörli 2017. január 1-jétől az üzemanyag 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adóját, valamint az ipari létesítményekre kivetett, oszlopadónak nevezett különadót.
    

A kormány csütörtöki ülésén arról is döntött, hogy január 1-jétől 5,25 százalékkal nőnek a nyugdíjak Romániában.