2017 júliusig hosszabbították meg a rendkívüli állapotot - Nagy többséggel szavazott a francia szenátus

2016.12.16. Jogi Fórum / MTI

A francia szenátus is nagy többséggel megszavazta csütörtökön a tavaly novemberi terrortámadások után bevezetett rendkívüli állapot meghosszabbítását, s ezzel a parlament véglegesen elfogadta az ötödik hosszabbítást.

A törvényjavaslatot 306 igen szavazattal 28 nem ellenében fogadta el a felsőház.
    

A nemzetgyűlés által már szerdán támogatott hosszabbítás értelmében 2017. július 15-ig, a tavaszi elnökválasztás és a nyári parlamenti választások utánig marad érvényben a rendkívüli állapot egész Franciaországban. A törvény különleges jogosítványt biztosít a rendőrségnek a biztonság fenntartására, egyebek mellett házi őrizetben tarthatnak olyan embereket, akikről a közrend megzavarását feltételezik.
    

Miután mindkét ház ugyanazt a szöveget fogadta el, az véglegesen elfogadottnak tekintett a parlament által.
    

A hosszabbítást csak a szocialistáktól balra álló Baloldali Front és néhány, a Zöldekhez tartozó szenátor nem támogatta, mert szerintük nem hatékony és az alapjogokra nézve veszélyes a rendkívüli állapot fenntartása. 
    

A július 14-i nizzai terrortámadást követően július 21-én negyedik alkalommal meghosszabbított rendkívüli állapot 2017. január 26-ig lett volna érvényben. Az elnökválasztáson induló Manuel Valls volt miniszterelnök december 6-i lemondása azonban a rendkívüli állapot két héten belüli, azaz december 21-i automatikus megszűnését vonta maga után. Korábban egyébként Manuel Valls is támogatta az ötödik meghosszabbítást. 
    

Az államtanács hétfőn közzétett ajánlásának megfelelően az új törvényben a házi őrizet időtartamát 12 hónapra korlátozta a parlamentben egyszeri, három hónapos meghosszabbítás lehetőségével. Eddig határozatlan ideig tarthatott a rendőrség házi őrizetben gyanús embereket.     
    

Bernard Cazeneuve miniszterelnök a törvényjavaslat szombati bemutatásakor elmondta, hogy 700 francia állampolgár vagy állandó franciaországi lakos tartózkodik jelenleg a szíriai-iraki harci övezetekben. Mintegy 2 ezer francia állampolgár áll dzsihadista körökkel kapcsolatban és 222 francia vesztette életét az iszlamista harcokban. 
    

A rendkívüli állapot kihirdetése óta a hatóságok 4194 házkutatást hajtottak végre, 517 embert állítottak elő, 493-at pedig őrizetbe vettek közülük. A házkutatások során 600 fegyvert, köztük 77 háborús fegyvert foglaltak le a nyomozók. 
    

Bruno Le Roux belügyminiszter a parlamenti vitában úgy értékelte, hogy a most kezdődő választási kampány növeli a terrorveszélyt az országban, amely nem csökkent a tavalyi támadások óta, ezért "súlyos hiba lenne" a rendkívüli állapot megszüntetése.  
    

Francois Hollande francia elnök tavaly november 13-án, a Párizsban végrehajtott, összehangolt terrortámadások után hirdette ki a rendkívüli állapotot az egész országban.
    

Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én, a nemzetgyűlési választások első fordulóját június 11-én, a másodikat pedig június 18-án rendezik meg Franciaországban.
 

  • kapcsolódó anyagok
TERRORIZMUS
FRANCIAORSZÁG