Az e-kereskedelem fokozott ellenőrzését sürgetik fogyasztóvédők - Átlátható és egységes szabályozást szorgalmaznak

2016.12.21. Jogi Fórum / MTI

Az e-kereskedelem átlátható, átfogó és egységes szabályozását, szigorú hatósági felügyeletét szorgalmazza a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE).

Az egyesület közleményében a gyakori problémákkal, a fogyasztók kiszolgáltatott helyzetével indokolja, hogy miért javasolják az internetes kereskedelemmel foglalkozók kötelező, hatósági felügyelet melletti regisztrációját, az általuk használt bankszámlák szigorúbb ellenőrzését, annak előírását, hogy csak magyarországi fiókhálózattal rendelkező bank számláit használhassák kézbesítés előtti fizetésekre a magyarországi értékesítéseknél. 
    

A KÖFE szerint szükség lenne egy folyamatosan frissített és ellenőrzött internetes nyilvántartásra is, amely a szabálytalanul működő vállalkozások listáját tartalmazza.
    

A KÖFE szerint a változásokkal csökkenthető lenne azoknak az eseteknek a száma, amelyeknél a vásárlók azt  sem tudják pontosan, hogy kitől vásároltak. Így hiába tesznek feljelentést ismeretlen tettes ellen, sem a békéltető testület, sem a nyomozó hatóságok nem tudnak intézkedni. Szükség esetén bírósághoz lehet fordulni, de egy ilyen eljárás költséges és időigényes - fogalmaztak.
    

Az egyesület az internetes vásárlásoknál fokozott óvatosságra int és arra figyelmeztet, hogy nem szabad bedőlni a hangzatos reklámoknak és a megtévesztő hirdetéseknek.
 

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM
E-KERESKEDELEM