Használt ruhák értékesítése - Személyi jövedelemadó köteles vagy sem?

2017.01.10. Jogi Fórum / dr. Bakonyi Lilla

Néhány hetente, havonta felüti fejét a különböző médiumokban olyan hír, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal lecsapott azokra, akik a saját használt ruháikat értékesítették a különböző internetes piactereken, mert ez adófizetési kötelezettséggel jár, amit sokan nem teljesítenek.

Mint annyi más hírnél ezt megszokhattuk, ez sem igaz ilyen formában.

Valóban igaz az, hogy a NAV időnként ellenőrzéseket szokott végezni a magánszemélyek bevételszerző tevékenységeivel kapcsolatban, de az nem igaz, hogy a használt ruhák értékesítése minden esetben személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettséget keletkeztet.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 11. § (3) bekezdésének b) pontja szerint ugyanis nem kell bevallani azt a bevételt, amely ingó vagyontárgy átruházásából származik, és az éves összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy az abból megállapított összes jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot. Tehát a használt ruhák, például a gyermek kinőtt ruháinak értékesítése ezen bevételi- és jövedelemhatáron belül adómentes.

Arra azonban tekintettel kell lenni, hogy a fenti szabály nem vonatkozik az üzletszerű, tehát rendszeres jövedelemszerzést célzó gazdasági tevékenységre, mert ez esetben természetesen adófizetési kötelezettség keletkezik.

A magánszemélyeknek azt javaslom, hogy vezessenek listát értékesítéseikről, hogy biztosan ne lépjék túl a bevételi határt, és egy esetleges ellenőrzés során is tudják igazolni ezt a hatóságok felé.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
NAV